2020-04-10 3331 浏览
上几周一个人晌「Simplylife Landmark」食个早餐,解解闷气,确喺可以调节一下心情,加上食到件出色嘅榛子丹麦酥,个人都醒神啲,感觉无咁郁闷。所以,今早又专登提出返工,晌公司附近嘅「Pacific Coffee」叹杯咖啡,食个早餐。中环有好几家「Pacific Coffee」,就以呢一家晌「中建大厦」嘅位置最隐蔽,喺附近嘅写字楼客先会嚟,加上又早,真喺无乜客。成个场得5个客(包埋小弟),加上应新例要求增加距离,已收起部份枱櫈,而有啲枱贴出告示劝喻唔好坐,大家又好自动各据一方。在冻柜前驻足望望,食物嘅选择主要都喺啲烘焙产品及三文治,例如牛角包、丹麦酥、蛋批、比高圈、各式面包、英式松饼、三文治、乳酪杯……等等,选择都算多元化。本来都如一贯喜好,简单叫杯鲜奶咖啡,不过,见张海报,推出咗两款春季限定嘅姜蜜新热饮:姜蜜燕麦奶咖啡及姜蜜抹茶牛奶。依家呢个「疫」境,乍暖还寒,生姜暖身驱寒,又养生,跟蜜糖又够搭配,喺唔错嘅选择㖞。结果,最后就拣咗酥皮卷配姜蜜燕麦奶咖啡作为是日早餐嘅组合,食餐好嘅,提起精神迎接新一日。姜蜜燕麦奶咖啡 $44佢哋嘅咖啡一向都唔错,甘香醇厚,唔知今次嘅新品又喺点
姜蜜燕麦奶咖啡、烤肉卷
姜蜜燕麦奶咖啡 $44

佢哋嘅咖啡一向都唔错,甘香醇厚,唔知今次嘅新品又喺点呢?入口时𠮶阵姜味好突出,又带出蜜糖嘅清纯甜味,打开盖时睇见有啲黑色碎碎,嗒真啲原来喺紫苏碎,令咖啡整体更具层次感。虽然用上100%纯素嘅燕麦奶,但跟平常所用嘅全脂奶又唔喺有太大分别。饮到尾,见到杯底嘅生姜条,原来真喺落咗几多,无欺场。
姜蜜燕麦奶咖啡
烤肉卷 $24

佢哋嘅三文治、蛋批都食过,所以,今次试试酥皮卷,共有两款选择:烤肉卷及菠菜芝士卷,一来唔使就太太拣素食类嘅,二来只烤肉卷仲要喺平少少添。
烤肉卷
由于堂食,店员会自动帮忙烘番热,再附上茄汁,但弟就好斋食。其实啲烤肉卷都几大条,而且,中间卷住嘅猪肉肠坚真材实料,入口有种柔韧弹性,更唔会一口粉嘅平价货感觉,份量又十足。外层嘅酥皮香,但始终入过冻柜再翻热,酥脆度打咗折扣,但卖廿四蚊都仲喺抵食
。当然,如果配搭饮品有啲优惠价组合,就更好啦
烤肉卷
依家疫情仍然严峻,外地输入个案、社区交叉感染又不断发生,所以,就算晌外面食嘢都要加倍小心。小弟晌呢两个多月以嚟,在外食嘢嘅次数真喺一只手都数得晒,除咗只喺一支公之外,都会拣啲人流少嘅时段帮衬,仲要揾啲安心、有做好防疫、遵守新例嘅食店。希望香港挨得过呢一「疫」,疫情消失,大家开心番晒
$68 (早餐)