2022-04-14 2913 浏览
第五波前都有同大埔老友踩吓单车,之后,就当然要暂缓吓啦,直到最近,疫情落咗好多,单车就仲未踩住,不过,就行转短山。既然就大埔老友,就行番𠮶边,并专登晏少少起步,行完食午餐都可以避咗个高峰时段。老友带路,推介呢一家主打星马菜小店「果子」,见人话风评不俗。门面唔算好大,但原来踏入铺中,就会见到个铺位好深、好长,环境整体都阔落,一室木系装修,设计比较简约。绝大部份都喺4人座,加上依家仲喺2人限聚,又过咗放午饭嘅高峰时段,啲客又识各自走位,所以,倍感宽敞,坐得舒服。虽然,餐厅主力喺卖星马菜,不过,午市各类套餐亦增加咗多元化,定价亦亲民。午餐基本上附送饮品,不过,既可以加配小饮,转其他嘢饮,又有优惠,变得更具弹性。 饮品方面,除提供意式咖啡之外,最惊喜有唔少台式饮品,补番个价亦唔贵,所以,我哋都转饮特饮。其实,佢哋加咗咁多台式饮品,就喺见佢哋拓展埋饮品外卖嘅生意。用餐期间,都见唔少年轻人嚟买冻饮。惹味沙嗲牛肉串烧 $22星马菜嘅小食,第一时间就想起沙嗲,老友同我都钟意食,所以,试上一客沙嗲牛肉串。牛肉面面淋咗好多沙嗲酱,香浓惹味,带有花生微粒,货真价实,而牛肉烧得有点焦香,又唔干,记紧要趁热食。
,见人话风评不俗。
,所以,倍感宽敞,坐得舒服。
。
惹味沙嗲牛肉串烧 $22

惹味沙嗲牛肉串烧
马铃薯炸虾卷 $22

另一款小食就拣呢个炸虾卷,因为觉得几得意,卖相亦都几靓仔,炸到金黄。外层嘅薯仔丝炸得香脆,最紧要喺唔油腻,而里面嘅大虾亦好鲜甜,口感爽弹,食得出唔喺雪藏货,沾上类似泰式嘅甜酸酱,更具风味,并更减油腻度。
马铃薯炸虾卷
海鲜喇沙掺掺 $60

睇外观就知份量好十足,大大碗,兼且个喇沙汤头色泽金黄,面头放满海鲜,有鲜虾、大蚬、鱼片、豆卜及鸡蛋,老友话实在吸引。先呷一口汤底,浓郁鲜香,椰香慢慢渗出,夹杂富层次嘅香料味,佢话个汤的确好得;啲𩠌料亦都好正,虾同蚬都好鲜,鱼片够爽口,老友话第一次食「掺掺」,即油面拼米粉,觉得好过瘾,特别有口感,索晒啲汤入口,真喺无得弹。
无骨走地海南鸡饭 $65

午餐中有款「无骨海南鸡饭」,但我见餐牌面又有一款卖贵少少嘅「无骨走地海南鸡饭」,问问店长,原来前者喺油脂多啲,肥啲,而后者就基本无乜肥膏,爽身啲,所以,拣后者嚟试试。走地即喺走地,皮下脂肪近乎无,而鸡皮好爽,啲肉又好嫩滑,加上已去骨,啖啖肉;佐食嘅3款酱汁:姜蓉、秘制橙酱、黑酱油,够晒传统、地道,油饭亦出色,饭粒爽身,带少少油香,却唔腻,揾埋啲姜蓉同黑酱油捞饭食,更喺一流。
仙草奶茶 +$10

老友话估唔到饮落都几大杯,台式奶茶味道唔错,茶底幽香,虽无港式奶茶咁浓,但一样有风味,加上滑溜溜嘅仙草,有得饮,有得食,够爽呀。
仙草奶茶
黑糖珍珠鲜奶 +$16

黑糖喺小弟嘅心头好,由于一朝早已晌屋企叹咗杯咖啡,所以,就无拣珍奶茶,改饮珍珠鲜奶,其实,鲜奶一样啱我。大大杯珍珠鲜奶,睇见啲黑糖沉落底,形成少少「虎纹」,已相当吸引。近排天气好热,饮杯冻饮特别爽,啜一啖先,奶味都好浓郁,而黑糖嘅味道好纯香,加上珍珠煮得QQ咬口,确喺好饮。
黑糖珍珠鲜奶
今餐午饭真喺食得称心,一来地方大,客人唔多,食得较安心,二来无论啲星马主食,抑或台式特饮,都相当具水准,定价又亲民;加上服务好,食完仲即时帮我哋收拾好枱面,等我哋继续坐,慢慢叹埋杯嘢,有种慢活嘅感觉,正如店名「Life Cafe」,享受人生。
黑糖珍珠鲜奶