2021-04-26
自从入左咖啡坑后,除左会去唔同既咖啡店试下唔同咖啡之余,自己闲时都会玩下手冲咖啡,不过就真系得半桶水,朋友话组队去「啡人前」体验下两小时既咖啡tasting,即刻举手话去啡人前系由咖啡师 Alex 主理,见Alex手上纹了「啡人」就感受到佢对咖啡既热诚真系无人能及,「啡人前」系来自日本食店一人前的意思,客人系啡人面前享受咖啡,藉著咖啡互相连系两个钟既tasting,先由浅焙、中焙再到深焙,Alex会细心讲解每款咖啡豆既产地来源,处理手法,之后会提及到干香,啜吸时既味道当中最深刻既系Ethiopia 既深烘焙豆,因为平时好少手冲会饮深焙豆,闻落㶶味好强烈,但饮落系完全无㶶味但都几苦下自己都系比较钟意南美洲豆,哥斯达黎加,巴拿马,Geisha既花香果香我都几喜欢短短两小时我地试左11款豆,仲可以自己试下玩手冲,拣自己钟意既滤杯,手冲壶,最后连虹吸式咖啡都玩埋,真系好好玩同学左好多野,多谢Alex既指教