2019-03-22
上星期同朋友闲聊的时候,朋友话还欠我一餐生日饭,要揾日补祝。但因其中一人暂时不能吃鱼生,但又好想食,见状朋友就埋头苦干地揾一下边度有好食店食,点知俾佢揾到间素食店系为一啲斋口唔斋心和想食寿司又食唔到鱼生既食客而设的。当然要去睇下食评同啲相啦。咦!又好似几好咁㖞。睇啲相见到啲寿司几像样,好啦!就一于拣呢间店做我既生日饭啦!虽然唔知店舖会唔会太多人,稳镇起见都系book定枱好啲。去到居然得两三枱人,地方不大,环境是和风设计,侍应是一班上年纪的婶婶,但他们做野都算爽手,快快安排坐位,奉上茶,等到朋友来到就一同点选食物,见到餐牌影的相片有好多都相当吸引,后来点选了以下食物,等我逐一介绍下。第一个系总厨田园鲜果沙律,碟内好多菜,有苹果粒,苹果是连皮的,还有蕃茄仔,青瓜,粟米等,正常沙律,冇乜特别。因席上有小朋友,但他唔食有皮苹果,所以吸引唔到小朋友食,呢点可能要注意一下。再来是香甜士多啤梨骨,本来之前见其他食客的咕噜肉相片,卖相吸引,但唔见餐牌有,以为是士多啤梨骨,故叫了一个试下,当真唔系我想食的咕噜肉,但都算啦,试下无妨。味道还可以,但冇特别,虽然系素,但士多啤梨骨的口感都几似肉,好有口感,唔
再来是香甜士多啤梨骨,本来之前见其他食客的咕噜肉相片,卖相吸引,但唔见餐牌有,以为是士多啤梨骨,故叫了一个试下,当真唔系我想食的咕噜肉,但都算啦,试下无妨。味道还可以,但冇特别,虽然系素,但士多啤梨骨的口感都几似肉,好有口感,唔似食素。
跟著砂锅玉带鱼香茄子鸡煲,鱼香唔够香浓,茄子都尚算几好,鸡是素鸡块,但不是太像。但味道还可以。
朋友叫了一个三文鱼手卷,他们吃了还以为真的食紧真的三文鱼一样,质感好像。连小朋友都食得开心,妈咪又放心。推介!
再来系一碟鲍鱼寿司,味道和口感争少少。
终于主角出场!寿司拼盘!!叫了一个2人拼盘(12件)和一个4人拼盘(20件),我地有五个大人,一个小朋友,点都够食路卦!!见头先朋友话个三文鱼手卷好食,当然第一旧就试佢既三文鱼寿司,咦!当然冇讲错㖞,口感真系好似,连不嬲都对素食而又古灵精怪的菜都抱著不接受的友人,又想试下佢系咪真系做得咁似,他即管试一口,他都觉得有惊喜,像真度好高,不同平时一啲素食又系日式做寿司的三文鱼,得个样,口感一点都不像的食店。这间睇黎在口感方面都落左一下功夫。抵赞!
玉子和腐皮寿司同普通日式店差不多,始终都唔系肉类,唔会太大出入。花之恋寿司,三文鱼睇黎包得比较松散,唔可以一夹就夹得起,要揾只匙托住,但味道都几好。卷物是软壳蟹卷,哗!好食,好脆,个感觉真系以为自己食紧软壳蟹一样!和牛寿司就一点都不像牛肉,系失败之作。吞拿鱼寿司都OK!口感都唔错!
我和朋友还点了一个软壳蟹手卷,真系好好食!
因有小朋友,所以就叫了一碟蒲烧鳗鱼蛋白炒饭。但我觉得系失败之作,鳗鱼粒唔似鳗鱼,口感都唔似。只系觉得似食紧豆腐干炒饭,饭味又不太好食。所以我都是食了一小匙摆了。
再来是牛油果鳗鱼卷,可能是卷物,食落都还可以,比起炒饭好一点。
本人都几喜欢食腰果露,见这里都有就叫了一客试食,腰果露虽然软滑,但唔够腰果味,亦太少腰果香味,唔够足料,好失望!
腰果露
计埋腰果露全单食左八百几蚊,五个大人一个小朋友,还可以啦!我觉得呢度寿司做得比较出色,其他一般!如果想食三文鱼又唔敢食生野的朋友可以到这间素食店试下口感,都系一个不错的选择。
题外话/补充资料:
以为冇咕噜肉,点知走时见人家吃紧,个卖相非常吸引。但唔知点解餐牌见唔到呢?可能走漏眼了,下次有机会试下先!