6天前
🤩开胃小食(Amuse Bouche) 🤩龙虾浓汤豪华版,西班牙红虾(Deluxe Lobster Bisque with Carabineros Red Prawn ) 呢个龙虾浓汤真系好鲜甜,汤底够浓郁,海鲜味十足。红虾肉质嫩滑,带有少少咸香味,啱啱好提升咗整体层次。呢个开场确实好吸引,令人期待后面嘅菜式。🤩番茄薄荷汤 (Tomato Mint soup)番茄汤酸酸甜甜,加入咗薄荷之后有一种清新嘅感觉,饮落好开胃。汤嘅口感比较轻盈,几适合用嚟做开胃嘅前菜,唔会太重口味。🤩港式黑椒汁红酒烩牛膝手工日本兰王蛋意粉 (Hk Style Black sauce red wine braised pepper beef shank fresh pasta) 牛膝煮得好腍,红酒同黑酱嘅味道好融合,带有一阵浓郁嘅香气,入味又唔会太滞。意粉新鲜弹牙,吸收咗酱汁之后每一啖都好满足,呢道菜分量啱啱好,几适合一齐分享。🤩36小时慢煮Duck Leg Confit, Risotto on crisp 油封鸭腿、沾酱、迷你意大利饭配米饼油封鸭腿皮脆肉嫩,鸭油香浓,调味恰到好处;迷你意大利饭creamy
🤩番茄薄荷汤 (Tomato Mint soup)
油封鸭腿皮脆肉嫩,鸭油香浓,调味恰到好处;迷你意大利饭creamy且有咬口,配脆米饼层次丰富;沾酱酸甜平衡,为整道菜添清新感。味道浓郁但不腻,法意融合创意十足,卖相精致,份量适中,是值得一试的高质佳肴!
🤩海陆大餐,西班牙红虾同椰壳烟熏阿根廷黑安格斯牛里脊(Surf n Turf with Carabineros Red Prawn and Argentinian Black Angus Tenderloin Medium Rare)
红虾同牛扒嘅配搭真系好正,红虾鲜甜嫩滑,而嫩牛扒五成熟嘅火候掌握得非常好,外层微微焦香,入面仲系多汁嘅状态,口感丰富,肉味十足。呢道菜绝对系整餐嘅亮点。
🤩36小时慢煮西班牙Duroc猪腩肉(36 hours slow cooked Spanish Duroc Pork Belly with Kimchi sauce)
呢个猪腩肉真系入口即化,肉质嫩滑,脂肪部分都唔会觉得油腻。如果拣泡菜酱,会有少少辣同酸味,几有层次感,而照烧酱就偏甜啲,啱唔食辣嘅人。无论拣边个酱汁都好出色,系一个令人回味嘅菜式。
🤩纽约芝士蛋糕 (NY Cheesecake )
芝士蛋糕质感好绵滑,甜度适中,唔会太甜亦唔会腻口。底层嘅饼干底又脆又香,同芝士层好夹,系一款经典而又稳阵嘅甜品。
🤩香蕉煎饼(Banana Roti)
香蕉煎饼外层煎得香脆,内里软糯,带有自然嘅香蕉香味,食落甜而不腻。作为餐后甜品,呢个选择非常适合,亦都好满足。