2016-05-16 219 浏览
今日系屋企附近发现有间用蒸气锅蒸海鲜酒家。两公婆就去试吓。入到去地方都唔错,灯光火猛,有卡位,有圆枱。坐低冇耐职员就介绍咗一个蕃茄薯仔海鲜汤做蒸锅蒸底。而且系用三种蕃茄煲的。好奇之下问职员有边三种蕃茄(土耳其/越南/香港)都几特别啦!因为每次食蒸气石锅都系用排骨粥做底。今次就试吓用蕃茄薯仔海鲜汤底。系大概5分钟之后职员话先饮头啖汤。每人一碗。果然好香蕃茄味,好清新。我老公仲话…呢个蕃茄汤好饮过我煲的 。虽然唔系好开心,不过算啦!又真系好饮好多 汤入面除咗有(土耳其/越南/香港)蕃茄,仲有薯仔,海虾,大蚬,芹菜一起煲成的。系汤上面放一个有窿的蒸架,再放云吞,虫草鸡系汤上面蒸,将所有蒸出嘅精华落到汤里面。最后再饮个汤就真系超正 因为味道更加浓郁过头啖汤,而且多咗鲜味。我地成晚就饮多起码三碗 讲吓云吞有猪肉,虾仔。不过就有少少失望。因为真的是虾仔。而且云吞皮枧水味太浓,陷料又咸最后一样就系虫草鸡。出面一段虫草鸡唔会有鸡肾。但金御善就有。不过可能斩得太碎,所以食嘅时候要小心d。因为好容易将d骨插到牙缝。虽然鸡肉好滑,不过味道较咸。其实今晚餐饭真系有少少失望. 因为食物真的几贵. 而且味
。虽然唔系好开心,不过算啦!又真系好饮好多
其实今晚餐饭真系有少少失望. 因为食物真的几贵. 而且味道不是太好. 除咗个汤之外. 职员态度....