2023-09-09
我经常嚟呢间舖头食晏。装修古色古香,坐得舒服。佢嘅午市套餐好抵食,指定饭餐$58 已包冰粉,加$2仲有冻/热酸梅汤。指定饭餐都有好多选择。我每次嚟一定要食佢嘅薯粉,记得第一次食佢嘅薯粉,真系好惊喜,佢同出面嘅薯粉质哋好唔同,系好软熟既。细问店家之下知道佢哋系用新鲜薯粉,呢个真系喺香港好少见。非常推介大家试下。今日叫咗牛肉薯粉中辣($65)。友人叫左水煮牛肉套餐微辣($58),另加钱(好似$20)将饭转做薯粉。我哋两个都加咗两蚊要冻酸梅汤。冰粉:平时食川菜我都钟意点冰粉,依家仲要叫午市套餐包埋,好开心。佢用既糖好清甜,仲要加左提子干同杞子干,有诚意。水煮牛肉既汤同薯粉嘅汤系两个唔同嘅汤底。个人比较喜欢配薯粉𠮶种汤,因麻辣味较浓。牛肉系中式滑牛𠮶款牛,新鲜牛味浓,有咬口得黎唔韧。水煮牛肉入面材料丰富,有莴笋,宽粉,芽菜,芫荽,香芹。净系食呢个𩠌都已经饱晒。冻酸梅汤:咁浓郁嘅酸梅汤先加两蚊实在太抵。好多次嚟到都见到唔系好多人喺度食。所以今次特登打呢篇食评希望大家比个机会呢间咁有诚意既小店,试下佢
水煮牛肉既汤同薯粉嘅汤系两个唔同嘅汤底。
个人比较喜欢配薯粉𠮶种汤,因麻辣味较浓。
牛肉系中式滑牛𠮶款牛,新鲜牛味浓,有咬口得黎唔韧。
冻酸梅汤:咁浓郁嘅酸梅汤先加两蚊实在太抵。