2020-11-09
今日放工去左铜锣湾行街食饭,之前公司同事推荐铜锣湾有间蚝吧可以试下,所以今次经过附近就决定试试,打电话book咗夜晚7:30,去到时发现餐厅都几乎满座,好彩有事前订位,入面装修几四正,工业风设计。我地见到有生蚝套餐,叫支酒加$50就可以有半打蚝,感觉几抵,所以叫左支南非chardonnay 白酒,都只系$198,跟住再叫左个一口和牛、白酒煮蚬、威尔斯羊架,食物冇等好耐就到枱,首先系支酒同啲生蚝,支酒系果味重既,所以偏酸,斋饮会觉得一般,但食完蚝再饮,又觉得啱啱好,仲会带出蚝既鲜味,唔错,至于蚝就唔算大只,但食落都鲜甜,肉质比较creamy,又带啲海水味,几有层次。跟住轮到一口和牛,分量唔算多,但闻落几香,不过食落虽然有浓郁嘅牛味,但煎得有啲过,肉质偏硬。至于白酒煮蚬,啲蚬煮得刚刚好,个汁都煮得唔错,白酒唔会落得太多太酸或太甜抢咗个鲜味,虽然偏咸,但连埋啲蚬一齐食啱啱好。最后个羊架,我系最满意既,虽然佢冇问我哋要几成熟,但上碟时又煎得几好㖞,目测Medium,食落真系啱啱好,肉质鲜嫩,完全唔硬,又唔会太生有血水,肥瘦适中,亦都冇乜羊膻味,十分满意,推介。我地挂住食野,搞到支酒都未饮哂,所
我地挂住食野,搞到支酒都未饮哂,所以最后我地叫多4只生蚝,送酒食🤣系南非No.1同Gillardeau,超大只,超creamy,超满足。