2017-05-04
搭巴士经过铜锣湾,总会见到转角位咁sharp嘅餐厅招牌。Lee日出铜锣湾睇戏,完场后𠮶肚开始打鼓,即刻谂起位于边宁顿街地舖嘅Neighbor。骤眼以为餐厅好细,但原来有三层。一入门口,就会见到水吧,顺著右边水泥梯级往上行,来到一楼。时约七点,已有不少食客。餐厅楼底高,空间感十足,座位舒适阔落;装潢别具一格,在那微黄的灯光下,最适合甜蜜爱侣撑台脚,或邀三五知己共聚,畅饮一番。很高兴餐厅人手安排充足,招呼周到。Menu简单清晰:Set Dinner包头盘、主菜、甜品、餐汤/餐茶,定价由百几至三百以内,肉类有齐鸡、鸭、猪、牛、鱼,烹调还有pizza、risotto及spaghetti,任君选择,最重要价钱合理,并不进取。加少少钱就可以试到特色小食。想跳出Set Dinner嘅局限,大menu仲有多款选择。是日餐汤-西兰花忌廉汤Lee𠮶汤清新又健康,差唔多整个汤都系西兰花蓉,打得幼滑之余,仲食到少少颗粒感;西兰花味好香,忌廉及调味嘅比例适中,饱腹感尚可。如果餐厅可以提供多一款是日餐汤供客人选择就更好了。Caesar Salad作为starter,份量适中;新鲜干净的romaine、车厘茄,还有
很高兴餐厅人手安排充足,招呼周到。
想跳出Set Dinner嘅局限,大menu仲有多款选择。
是日餐汤-西兰花忌廉汤
Caesar Salad
作为starter,份量适中;新鲜干净的romaine、车厘茄,还有焗至香脆的粒粒toast,煎香的bacon都均匀地沾有caesar酱,连同上面的cheese一起拌匀,吃起来有点咸又有点点微辛辣。很开胃~
鹅肝多士
Lee款鹅肝多士真系冇得输。焗至香脆嘅法包,上面舖咗一件厚切鹅肝,煎至微焦嘅鹅肝甘香肥美,入口即溶。毕竟鹅肝嘅texture会令人感觉heavy一d,所以配菜有好fresh嘅沙律,自家制嘅芝麻沙律酱最不可多得,并唔系用普通义大利黑醋。如果唔系为咗留肚俾main course,真系要encore~
水牛城鸡翼
Buffalo wings也不平凡。金黄微焦嘅鸡皮我最爱(我真系好钟意食鸡皮🙈),内里鸡肉嫩滑。酱汁浓稠度适中,酸辣惹味~ 如果配埋🍺更一流~
美国安格斯肉眼配红酒汁
侍应一奉上嘅时候,我留意到除咗黑椒汁以及茄汁,粗盐也被放在一旁,可见店铺之用心~ 块扒大过我🖐️,order七成熟,准成,肉质鲜嫩,没有肥膏,边位有d连带跟腱,属可接受程度。啖啖肉,连食肉兽男友都竖起👍🏼。
响应均衡饮食嘅生活方式,配菜除咗粗薯条之外,仲有沙律菜,同头先buffalo wings嘅沙律菜一样,太钟意𠮶汁噜,清碟行动mission completed~
银鳕鱼配柠檬牛油忌廉汁
银鳕鱼份量唔算特别大,但充满鱼油,煎香后肥美可口,鱼肉口感扎实,嫩滑之中带点微爽。配上酸酸甜甜嘅柠檬牛油忌廉汁,别有一番风味。不得不说,𠮶汁整得好用心,食到丝丝脆脆哋嘅柠檬丝,amazing~
有部份薯条浸咗喺𠮶汁度,虽然吸收咗d汁,系茄汁以外嘅另一番风味,但腍咗嘅薯条始终争少少。
垃圾桶
品尝咗咁多质素唔错嘅出品之后,我哋有少少贪心,决定加钱upgrade普通餐饮做特饮。「垃圾桶」𠮶名真系好盏鬼,虽然系风马牛不相及,但少d gimmick嘢又点突围而出呢?其实佢系mango & lemon soda,酸酸甜甜,清新又消滞~
期间,见到隔离台嘅食客order 咗signature Neighbor,樽身几得意,下次一定要试下~
Latte
冲调者有一定水准,一份expresso,三份奶再加一份奶泡,配埋𠮶靓靓拉花,一杯latte诞生。有豆香,酸度适中。当然,咖啡的口味很个人,总体而言还不错。
甜品 - 乳酪雪糕
🙈挂住试两杯嘢饮,冷落咗𠮶甜品。不过𠮶乳酪雪糕口感几特别,比较实,又有d黏,非常滑。唔知道系自家制定还是同边间vendor合作嘅呢🤔
总的来说,Neighbor从室内设计,餐单组合与设计,食材与烹调方面,均能在百家争鸣的铜锣湾突围而出,确实为不一样的邻家西餐厅~