2016-05-09
今日一行六人泥到数码港既金记客栈食lunch 兼睇戏。平时有系第度食过金记, 所以今次食金记客栈, 好似发玩新大陆咁呀, 比起系茶餐厅既金记, 金记客栈多左好多小炒次类既野食, 好惊喜呀!餐牌系秘级, 略有玩味。烧鹅底度有两灯爉, 负责保温, 有诚意呀。味道方面 , 皮很脆,有油香, 但就吾会话有层黄色凝结症既油系肉同皮之间。不过肉就有d瘦。士多啤梨牛柳粒哈哈, 原本以为一粒粒, 上泥时见到系牛柳片咁, 不过吾韧, 就吾好太拘泥形状。士多啤梨汁就偏甜, 吾系甜甜酸酸个种味。避风塘炒蟹, 一上场香味洋溢,好味呀, 蟹肉好嫩, 公蟹泥既,虽然蟹吾大只, 显然重质不重量。蒜香炒唐生菜, 菜好嫩好甜, 应该当做,直头想叫多碟,但又惊食吾晒,因为其实偏油的。煮蚬和椒盐鲜鱿就在水准之内,我食个粒蚬冇沙,但同行友人个粒好似有。鱿鱼就香口但小小韧,过得去。
餐牌系秘级, 略有玩味。
士多啤梨牛柳粒