2017-08-20 372 浏览
夏天咁热, 一班朋友约食饭真系唔知食咩好, 难得有人提议想食得健康d, 就系咁就决定去食素菜, 一向少食素嘅我心谂应该都系d 传统素食啦!!  都系离不开酸斋呀, 芋头鸭呀, 罗汉斋呢 d. 点知上到去波罗密睇睇个菜单, 哗.... 点解咁嘅, 哈哈~~ 第一次嚟波罗密都系 d比较 old style嘅老店, 但又估唔到佢地加入 Fusion嘅菜式㖞, 坐低不久服务员就递上两壶菊花茶, 淡淡嘅菊花茶味, 清新解渴。 等我话你知食咗 d咩啦椰香养颜滋润炖汤 ~~  用椰子水连同新鲜嘅椰子肉、 桃胶、雪莲子、桂圆肉、腰果、 竹笙同草菇等等嘅材料一齐炖, 清甜可口, 绝对系有滋润养生嘅功效。 牛油果蔬菜沙律 ~~ 呢个沙律除咗用新鲜嘅番茄, 牛油果同红肉火龙果之外, 谂都谂唔到系配搭埋黑醋一齐食, 黑醋嘅酸甜引出水果嘅味, 感觉好特别但又好好食。 香脆素乳猪件 ~~ 呢个乳猪系要同我最钟意嘅片皮鸭嘅方式去食, 一片薄饼皮+一件素乳猪+ 一束扎好嘅西芹红椒+喜爱嘅海鲜酱 一齐包嚟食, yummy. 呢年素乳猪好有"肉" 嘅口感。 如果钟意食辣嘅可以加上整成太极款嘅孜然粉同麻辣

牛油果蔬菜沙律

香脆素乳猪件 ~~ 呢个乳猪系要同我最钟意嘅片皮鸭嘅方式去食, 一片薄饼皮+一件素乳猪+ 一束扎好嘅西芹红椒+喜爱嘅海鲜酱 一齐包嚟食, yummy. 呢年素乳猪好有"肉" 嘅口感。 如果钟意食辣嘅可以加上整成太极款嘅孜然粉同麻辣粉 (我唔食辣所以一定唔会试)
香脆素乳猪件

香烤黑松露白灵菇 ~~ 厨师好有心思咁把成个摆盘好似一幅画咁, 大家一见到已经哗哗声好靓呀。 白灵茹我都唔记得之前有无食过, 但佢嘅味道再加上黑松露真系好夹, 配合幼嫩爽脆嘅露笋, 真系好好味。
香烤黑松露白灵菇

韩式风沙蔬菜卷 ~~ 开头睇到都谂唔系日式天妇罗咩, 点解系韩式呢? 原来系加咗韩国紫菜。 蔬菜卷虽然系油炸, 但一 d油感都无, 好干爽好脆身, 包住 d茹呀, 豆呀, 茄子等唔同口感嘅蔬菜, 食起嚟都好得意。
韩式风沙蔬菜卷

川式鸳鸯口水鸡 ~~ 呢个系佢地嘅招牌菜, 真系估唔到素菜都有四川麻辣风味, 听说呢个口水鸡都分咗3种做法, 猴头菇、豆腐、大豆纤维嚟做出3种"假鸡件", 好有诚意喔, 我唔食辣都轻轻咬咗一啖, 真系好似鸡㗎, 但呢一啖都可以 feel到呢个麻辣嘅威力。
川式鸳鸯口水鸡
原只素鲍鱼扒菜胆 ~~ 呢个素鲍鱼真系做先好似好似, 原来系用 蒟蒻嚟做㗎, 食落好爽味道都好似真嘅饱鱼味。 摆盘实在太靓啦, 第一时间影相呃 link啦。
原只素鲍鱼扒菜胆

百味香饭 ~~ 这个炒饭太劲喇, 一 d油淋淋嘅感觉都无,好干身, 好多中菜都未必做到, 除咗毛豆外, 仲用咗巴西嘅蘑菇酱一齐炒, 跟住饮面洒上白芝麻同素瑶柱, 令到个饮更加香。
百味香饭

甜品 ~~ 无谂住素菜馆会以果冻嚟做甜品, 清新嘅玫瑰花/桂花嘅味道。 令口腔有清新嘅感觉。

以前俾我感觉食素系唔会饱嘅, 每次食完出门口已经感到肚饿, 但呢一餐真系食得好饱好饱, 下次一班朋友揾食嘅话, Fusion素食绝对可以一试
用餐时段
香烤黑松露白灵菇