2022-04-16 96 浏览
唔知有冇人同我一样,行山其实系为咗食𠮶碗豆腐花呢?🤣 豆腐花对行山人士就系有一种奇妙嘅魔力😆 当日我由南丫岛榕树湾码头起步,一路行到去索罟湾,沿路都唔难行,都系行石屎路,适合行山新手👍🏻 途中有经过呢间「建兴亚婆豆腐花」,相信大家都唔陌生😌 呢度除咗有豆腐花之外,仲有卖豆浆👀 我同条佬各自一人要一碗冻豆腐花,降吓温消暑😛❤️ 冻豆腐花 $15豆腐花够冻够透心凉呀!🧊 可惜豆香一般,质感唔系滑(之前去行山食过更滑嘅),佢偏向软绵同易散开,近睇可以见到啲颗粒,食落都系松散🙈 呢度无黄糖,只有糖浆。糖浆带少少姜味,如果姜味再浓啲就更加好,糖浆甜度都几高,食到最后觉得太甜😅 餐厅推荐度:⭐️✨ (1.5/5)嚟呢度都系想食碗豆腐花补充体力,可惜味道不似预期,同埋呢度真系太多蚊🦟 坐咗一阵已经被咬咗六啖🐒

❤️ 冻豆腐花 $15

餐厅推荐度:⭐️✨ (1.5/5)