2011-07-12
每次帮衬旧蔡又好、新蔡又好,我既胃口都特别大,就系因为佢地自家秘制辣椒油啰 ﹗越食越辣 ﹗越食越刺激就越想食,食唔到食唔落肚都唔摆休架,好恐怖呀 ﹗不过,顶多都系食两碗啫 ~ 会饱死架 ~炸鱼皮,传统炸鱼皮,份量都唔少,差不多有八大旧,跟坊间浅啡色薄薄的好唔同。深啡色、厚身又较硬既鱼皮,不过炸得非常柏脆亦带鱼香味。已解释多次食法喇 ﹗浸汤后,吸收晒汤既精华,就算浸左一段时间都唔会话腍劈劈,仍然脆口,口感夹杂住脆卜卜、棉滑于一身,好特别。而且味道充满炸鱼香同汤底既甜味,冲过身,亦将多出既咸味中和,好味。鱼片河,细既无加底,炸过既鱼片充满咸香,弹牙且味鲜。河粉烚得滑溜,汤既温度不太高,一上枱可以即刻入口。如果烚既时后汤既温度高一点,将河粉烚耐一点,可以做到软棉加滑溜既口感,吸收汤既能力亦提高,这样会更美味可口。现时既质感系滑嘟嘟,但系偏重左硬净而挺身。鱼蛋鸳鸯加底加粉猪走葱,NO. 1 肥美猪粉肠返来喇,上次失手,又瘦又鞋又苦,今次可以一雪前耻。粉肠超肥美,见到完全系胀卜卜,皮脆肉嫰又咽靭又弹牙,里面既绒毛洗得干净,口感软棉棉,好好味,必食。鱼蛋鱼片依旧保持高水平,鱼鲜带咸香,肉弹牙爽口。
鱼蛋鸳鸯加底加粉猪走葱,NO. 1 肥美猪粉肠返来喇,上次失手,又瘦又鞋又苦,今次可以一雪前耻。粉肠超肥美,见到完全系胀卜卜,皮脆肉嫰又咽靭又弹牙,里面既绒毛洗得干净,口感软棉棉,好好味,必食。鱼蛋鱼片依旧保持高水平,鱼鲜带咸香,肉弹牙爽口。面质煮得弹牙有赵口,河粉滑溜,但可做得更好。
旧蔡辣椒油,激辣但香甜无比 ﹗一定要一啖面一啖辣椒渣先可以满足到我,每次都要食佢四五汤羹才甘心,就算辣到肠胃炎都在所不计 ﹗因为实好非常正,而老板到依家都唔系入樽零售啰 ﹗