2019-06-25
近排天气好热啊,热到个人冇乜胃口,想食d酸酸地嘅野,谂起小笼包,今晚就同朋友去左食呢间中菜。晚市系以散叫为主,可以系大餐牌睇,睇完就系order纸自己剔。【招牌原味小笼包】 $62/6只呢个小笼包皮薄馅靓,用左纱布垫住黎蒸,而唔系常见既蒸笼纸,够哂传统。夹起唔会烂,汤汁充足,点埋醋食好match。【李白醉鸡】 $85醉鸡酒味够香,唔会好大阵酒精味。鸡肉系用左鸡胸位,岩哂我同朋友,够健康啊嘛,同埋都好嫩滑,肉质鲜甜。【醋酱海哲头】$78大大块既海哲头,够厚肉又好爽口,口感比净系食薄薄既海哲丝好,几开胃既前菜。【上海外婆红烧肉】$92一碟有6件,炆得好入味,上部分既猪皮炆到好稔,好似啫喱咁,唔会太咸,就咁食都ok。【扬州槽溜鱼片】$98以前食过既槽溜鱼片系一片片,好薄身既。但呢间餐厅就重本用左好厚身既鱼块,咬落去口感好实在。【上海炒年糕】$85用左上海粗炒既方式,不过就以年糕取代左粗面。每一块年糕都沾满酱油,炒得几圴匀,几中意充满嚼劲既上海年糕。总括而言,乐天皇朝食物质素都算系中上,坐得都舒服。最欣赏系醋酱海哲头,下次会再叫。
【招牌原味小笼包】 $62/6只
【李白醉鸡】 $85