餐厅: 富臨飯店阿一鮑魚
资讯:

2024-06-27 3862 浏览
很少写食评因为觉得食野系非常个人,口味亦都冇准则。 但今次嘅体验真系令人彻底失望。见网上好多好评, 加上有影片分享平台介绍过, 满心期待去试呢间推崇对出品有要求, 对味道有讲究嘅餐厅。 由于只系普通饭聚,想一试佢哋嘅小菜, 所以冇叫到鲍鱼海味之类嘅名贵菜式。 但餐牌嘅小菜都非普通价钱,普遍都3, 4百一道。是夜叫左豉油王炒鳝球,荔芋凤尾虾及陈皮牛肉饼。先黎炒鳝球, 第一口已经腥到不得了, 以为只系偶然一旧, 再食多两旧都系非常腥。 问经理系咪正常, 经理竟然答左我地一堆令人难以至信嘅说话。 经理解释鳝本身有腥味系正常, 佢哋都有落酒亦煎香过,而且淡水鱼一般都系咁。 其实我地都明有些鱼系特别腥, 但相信咁高质嘅餐厅吾会吾识处理呢个𩠌。 而且经理连了解嘅兴趣都冇就已经用呢翻说话去打发我地。 最后我地冇继续问, 只系继续食饭, 但个鳝就冇继续食落去, 因为真系好难顶。跟住到荔芋虾, 卖相非常好,亦都炸得松化, 奈何只凤尾虾竟然又霉又吾新鲜。 第一只还好, 只系霉, 食第二只直头食到一浸浓郁嘅腥臭, 吾知系咪虾肠冇整干净还是虾真系好吾新鲜。 结果又系无法完成。至于陈皮牛肉尚好,陈皮够香, 牛肉
至于陈皮牛肉尚好,陈皮够香, 牛肉饼都嫩不会过实, 味道不错。
最后, 连原本一心想试嘅陈皮红豆沙都决定放弃不试, 因为枱面已经有很多失望嘅菜式,胃口都开吾到。
非常无奈, 吾知道系咪要维持掷星就只系主攻做好鲍鱼等名贵套餐,其他就求求其其。 吾知系因为小菜嘅厨师并非主厨还是经营成本所以有所取舍。 但我觉得, 收得3, 4百蚊一碟小菜,(餐牌上普遍都3,4百一个𩠌)亦系名气甚高嘅餐厅, 系咪应该每样出品, 服务都系一致。 如果因为客人吾系光顾鲍鱼等名贵菜式就只会得到咁样嘅质素,真系吾明白所谓星嘅准则。对呢间餐厅都非常失望,完全不值一试。

2024-06-26