2023-10-23
见到呢间餐厅Openrice好多笑脸,几次行过都见到好多人等,以为系好嘢,于是今日撞正小儿11点附近学完嘢,就嚟食个early lunch,点知中哂伏。日本樱花虾蟹肉芦笋扁意粉 ($128):上枱一刻,其实都几失望,因为卖相一啲都𠮶精致。再试一啖,少咸少辣,唔可以话好食,更心下一沉。餐牌冇注明系辣嘅,可能有啲人会觉得𠮶少少辣唔算辣,但真系唔食得辣嘅人点咗,系真系食唔到。小儿就系完全食唔到嘅例子。黑松露忌廉汁煮芝士菠菜馅介子云吞 ($138):又系过咸嘅一道菜。云吞完全唔出色,同现成买嘅急冻货冇分别,皮厚馅少,酱汁过浓过咸。令人失望。牛油浸日本帆立贝椰汁意大利饭 ($118):帆立贝普通,意大利饭唔系al dente,最差系个汁,食唔到椰汁味,只食到一啖又一啖嘅盐。呢道菜系三道之中最咸嘅,其中有一啖饭系食到一炸盐,摆明捞唔匀,𠮶啖饭真系攞命。黑芝麻鲜奶 (跟餐$27):正常味道。丸九小山园抹茶鲜奶 ($47):正常味道。(因为有最低消费,冇帮小儿点一个餐,所以其中一杯饮品要收返正价。)本来谂住叫个甜品,但被3道菜吓到唔敢叫,唔想贴钱买难受。呢间餐厅明显系食装修,装修系舒服嘅,但每枱座位都
日本樱花虾蟹肉芦笋扁意粉
黑松露忌廉汁煮芝士菠菜馅介子云吞
牛油浸日本帆立贝椰汁意大利饭
黑芝麻鲜奶
黑芝麻鲜奶 (跟餐$27):正常味道。
丸九小山园抹茶鲜奶
本来谂住叫个甜品,但被3道菜吓到唔敢叫,唔想贴钱买难受。呢间餐厅明显系食装修,装修系舒服嘅,但每枱座位都拍到好埋,唔可以话坐得舒服。以百几蚊一道菜式,而份量唔算多,卖相又唔精致,坐得又唔舒服嚟讲,唔包前菜唔包嘢饮,同附近商场内坐得舒适嘅餐厅一比,感觉性价比低。
P.S. 餐枱上贴咗张纸话Openrice收藏佢有95折,但waiter话要全枱人都收藏先有……