2017-10-06
钟意食川菜既我,最近试过一家小店既干锅之后就对佢念念不忘,之后就四周围揾同类型既野试下啦。位于天后兴发街既「十二味不只是烤鱼」,门面非常有特色,店外有一幅七彩缤纷既墙,内在环境以鱼为主题,座位都好宽敞,通风效果唔错,唔会有好大阵油烟味。餐牌上选择好多,因为想试多D唔同既菜式,所以都唔想叫太多易饱既食物。川式口水鸡口水鸡辣味适中,不过闻落好香,鸡肉都好嫩,加埋香脆既花生,令人一件接一件咁食。麻辣猪耳切至幼身既猪耳,入口非常爽,麻辣并重,食落好刺激,加埋芫茜同埋花生,口感同味道都非常丰富。闷炖儿麻辣香锅既然呢个香锅系招牌菜,又点可以唔试下呢? 香锅有好多料,田鸡、 鱿鱼、鸡胗、虾、莴笋、土豆条同埋午餐肉,当然唔少得大量辣椒啦,初初见到咁多辣椒都有D惊个锅会好辣,好彩最后唔单止辣度适中,入口仲好惹味添。鸡丝随便凉面见到餐牌上鸡丝随便凉面,令我谂起,究竟整一味凉面可以点样随便法呢? 好奇心底下决定叫黎试下啦。上菜后发现佢一D都唔随便,仲好有心烹调添。鸡丝加埋凉面,配埋香滑既花生酱同埋青瓜丝,入口凉凉地,系呢D天气食就真系最舒服啦。巴蜀烤茄子原条茄子开边后加入巴蜀风味嘅香蒜同埋辣粉再拎去烤,上菜
原条茄子开边后加入巴蜀风味嘅香蒜同埋辣粉再拎去烤,上菜时香喷喷,入口相当惹味,可惜盖过左茄子原有既味道,个人认为调味可轻手一点。
呢味猪猪流沙包造型相当别致,虽然包皮比想像中厚,但系奶黄味好香,入口都好松软,不过如果D奶皇可以整得再流心一D咁就更加好啦。
冰粉呢类甜品都系第一次试,卖相似桂花榚,味道甜甜地,加埋轻轻既桂花味,入口清新,食完咁重味既野食返碗就最适合不过啦。
总括黎讲呢度既食物唔错,环境亦都好舒适,睇得出系一间好用心经营既餐厅 ,有机会我一定会再来光顾。