2018-04-02
其实今日一早去拜祖先。拜完就去饮茶,虽然好普通,但其实我地屋企已经好几年冇一齐饮茶。事关家母对外面嘅嘢食要求好好好好高,好多时候佢系拒绝外岀食饭的。不过今日都系是但就脚食福满庭。就比大家参考一下。🍴即拉牛肉肠💬 肠粉好嫩,应该系真即拉嘅。而牛肉系牛肉球嘅牛肉。不过牛肉味就不重。普通正常水平整体/意见:🌟🌟🌟🍴米皇拉肠粉💬 其实系斋肠粉,家母身体抱恙,所以成碟都系佢嘅咁济,因为太清淡了。不过几有米味。整体/意见:🌟🌟🌟🍴红油抄手💬 不是红油抄手的味道。就是云吞加辣XO 酱。整体/意见:🌟🌟🌟💬 其他叫嘅都系酒楼会点嘅嘢食,整体黎讲味道算不上中上,就是那种普普通通的,我谂啲人食嘅都唔系嘢食,系一齐聚下嘅长气吹长水姐。不过不得不提,佢个灌汤饺真系好难食,料冇都算,死咸加萤光蟹柳... ...真系几难食... 真的不了。仲有叉烧肠啲叉烧好好好唔新鲜。可能系假期,等入座好耐,等嘢食更耐。可能太耐冇等嘢食等得咁耐,所以真系等得几辛苦.....不过饮茶系咁架啦/....\最重要嘅都系一家人一齐食嘛。最后成餐茶,家母只吃了斋肠粉,然后对其他嘢食非常不屑。好难服侍。
🍴即拉牛肉肠
🍴米皇拉肠粉
🍴红油抄手
💬 不是红油抄手的味道。就是云吞加辣XO 酱。