2022-10-10
今晚屋企人庆祝我生日, 带咗我去一间都几多人介绍既日本餐食Omakase, 全程既体验都好享受, 好想介绍多d人去试下。平时会觉得Omakase好贵唔舍得食, 但其实都有3个价位既选择, 丰俭由人。<赤身>赤身上面加左酱油渍, 仲加左少少柚子皮, 食落好清新。<中吞拿鱼腩>呢款既脂肪比例比赤身高, 颜色系偏深色既粉红色, 入口即融, 一d筋都无架。<左口鱼>呢款系左口鱼刺身, 口感软软腍腍, 师傅加咗辣萝卜肉, 味道爽甜之余, 仲可以令本身味道比较淡既左口鱼加咗唔少分。<鲣鱼>呢款寿司味道特别, 鱼边仲有用禾秆草炙烧过, 所以食落唔同d, 多一份层次都几香甜架。<真鲷>师傅话真鲷无分季节都系咁鲜美同好味, 肉质好易入口, 特别柔软, 饭上面仲夹咗紫苏叶, 令鱼既味道更加出同浓郁。<三文鱼籽丼>三文鱼籽好鲜甜!!仲有用酱油渍调过味, 但又唔会太咸架, 仲有d柚子既香味。<玉子烧>表面烧到金黄色, 焦焦地, 侧面睇好似海绵蛋糕咁蓬松, 质地软软地, 入口似蜂蜜蛋糕咁又带点湿润,
<赤身>
赤身上面加左酱油渍, 仲加左少少柚子皮, 食落好清新。
<中吞拿鱼腩>
<左口鱼>
<鲣鱼>
<真鲷>
<三文鱼籽丼>
<玉子烧>
表面烧到金黄色, 焦焦地, 侧面睇好似海绵蛋糕咁蓬松, 质地软软地, 入口似蜂蜜蛋糕咁又带点湿润, 食到尾仲有香甜既味道, 玉子烧混入咗鱼肉虾肉系入面, 好特别!!