2023-08-20 839 浏览
2023年8月某个平日,约咗朋友去元朗hea行山,去到朋友竟然仲未起身,好啦,我揾间酒楼等佢。Google一下就去呢间大集团既,唔一定好食,但应该比较稳阵。好歹系个食评,先讲食物吧饮茶饮茶,最先梗系试下啖茶,自动煮水壶可以煮到100℃,但用嚟煮铁观音就太高了。茶叶独立包装,似大陆,滚水摊冻少少先泡,茶味都够,有甘香味,OK。最先嚟既点心系萝卜糕,薄薄小小既两件,比大X乐既大少少,松松散散,快餐店既味道。之后嚟既系叉烧肠,粉皮较干硬,叉烧味道正常,豉油偏咸。之后就系虾饺烧卖,虾饺虾有啲梅,唔弹牙,皮散易烂。烧卖系今餐最好食,肉香弹牙,虽未系最高品但都中上。然后系山竹牛肉,今餐最难食既食物,腐竹硬,牛肉球都硬,仲要臊,仲差过叮叮点心。最后系凤爪排骨饭,浓味,算好食,可惜油太多,整碗饭都系油,湿立立,比较难入口。埋单75.5,六款点心,一位茶,虽然有啲点心唔足一碟,但性价比依然唔错。讲完食物,想讲环境态度,呢啲虽然唔系食物,但绝对系会影响食欲既一环。环境装修古典,感觉高级,可惜系职员态度同服务水平严重低下,令人无法好好享受一餐。一入门,知客位无人,一班茶客系门口等,我一支公,揿飞仔先,揿唔到
好歹系个食评,先讲食物吧
最先嚟既点心系萝卜糕,薄薄小小既两件,比大X
乐既大少少,松松散散,快餐店既味道。
之后嚟既系叉烧肠,粉皮较干硬,叉烧味道正常,豉油偏咸。

一入门,知客位无人,一班茶客系门口等,我一支公,揿飞仔先,揿唔到既?搞咗十几秒,旁边大妈突然无声插入揿咗先,虽然吓一跳,但至少证明部机无坏。又搞一阵先见个职员走出嚟,第一句就话一个揿唔到架,啊,原来系咁,咁点解唔写出嚟搞到我成个傻仔咁一直揿。
不过职员效率快,一手指住门口叫我坐𠮶个孤独位,几好,够独立无其他人骚扰,就系坐咗呢个位,短短一个钟睇到好多精彩嘢。
首先见到一堆乱碗碟放满隔篱枱,好耐都无人收。之后见到自己张孤独枱得一对碗筷,其他都无。
等一阵,终于有职员过嚟问咩茶,然后就系一轮埋怨,中间夹杂粗口,闹既唔止系同事,厨房,稻香既office,更甚系闹催单既茶客,入咗场既客人。
粗口同闹人既内容不便在此说明,但绝对系儿童不宜,不幸既系,同场等位既有唔少小孩,老人家一家大细。呢啲粗口虽然未必引起不安,但绝对系会引起反感。
目测酒楼内仲有吉枱,职员都至少有六七个,应该人手够,但奇怪,当日经常出现无人执枱,无人开茶,点心要等30分钟以上先有,客人催单要被闹,职员充满怨气。到底,呢个系管理问题?职员问题?定系客人问题?
最近好多人讲香港既市道一潮死水,夜晚静英英无人食饭消费,反向一河之隔既深圳餐厅就夜夜笙歌,究竟系咪因为香港无夜市?定系香港既餐厅除咗贵之外,仲要服务质素茶赶客?
大家一齐思考下。
滚水
茶叶茶具