2019-10-13
成日见到d好靓既蛋糕都心思思想买来试下, 早前经过K11呢间La Famille, 我地被好多细细件又精致既蛋糕吸引左, 呢到主打戚风蛋糕, 以前我地试过整戚风蛋糕, 工序好繁复, 一D都唔容易, 稍有差池都系有一个个洞或者塌晒, 见全部蛋糕既卖相都好靓, 将平凡既戚风蛋糕, 打造成不平凡造型, 好似艺术品甘, 绝对值得支持买几款口味来试下啦~🔹宇治抹茶椰香 ($60)身为抹茶控既我地又点少得拣抹茶蛋糕! 蛋糕注入左抹茶粉制作, 加埋面层薄薄既抹茶朱古力脆皮, 成件的抹茶味好浓!中间系夹住椰子味忌廉, 每一啖都系淡淡的椰香, 加上酸甜的红桑子, 完全冇违和感!🔸英国伯爵茶戚风 ($54)呢款系热卖的口味之一, 蛋糕好松软绵密, 渗出淡淡的伯爵茶香, 面层同中间都有滑而不腻的奶油cream, 面层仲焦糖脆片, 小马卡龙, 巧克力片, 口感好丰富!P.S: 佢既细蛋糕比起普遍的连锁店的西饼大2-3倍, 大概一只手掌甘大, 份量都唔细嫁, 记住同朋友屋企人开心share~❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比个like我地, 大家的支持好
🔹宇治抹茶椰香 ($60)
🔸英国伯爵茶戚风 ($54)
面层仲焦糖脆片, 小马卡龙, 巧克力片, 口感好丰富!
❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比个like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/