2013-04-01 31 浏览
从朋友口中知悉这间轻食Cafe,上 Openrice 看餐厅资料时爱上餐厅门面... 好想享受住阳光来吃下午茶,所以趁复活节假期来这里吃 Lunch + Tea...地方很少,来到已没位,但我真系好想试这里既 cakes...(睇相吧... 靓到唔舍得走...),所以要等都要食倒为止!等左约大半小时,终于有位,朋友也来了,即刻拣想吃的!基本上我想试哂所有食物,奈何两人胃空间有限... 最后只选了一份三文治﹑三件甜品及两件Macaroon,唔好以为少呀,店员同友人都问我好几次..."全部喺度食?"... 同埋"两个人食咁多?"... 系... 贪心的我系点左咁多... 但我地真系Make it Happens!!! 清哂!每人各自点了一杯Latte 及Mocha... 跟一片开心果曲奇,好甜,但跟咖啡吃味道好夹!三文治系芝士火腿作馅,有火箭菜及少许洋葱,个包外脆内软,唔同一般法包死硬,馅料又好味,好快就让我们K.O.了!跟住要吃此行重要项目-- 甜品!分别点了Strawberry Danish, Raspberry Milles Feuilles, Passion by Chocolat

跟住要吃此行重要项目-- 甜品!分别点了Strawberry Danish, Raspberry Milles Feuilles, Passion by Chocolate Mousse (我其实唔太记得这个名呀!)及两件Macaroon (朱古力及 Raspberry... 系... 我呢期好爱 Raspberry Macaroon)

先吃 Strawberry Danish,卖相好得,可能放得耐,个酥皮少少硬了,生果好新鲜,生果既酸中和了吉士既甜,好夹!

再吃系 Raspberry Milles Feuilles,本来系想吃原味... 即呢度既 Signature Milles Feuilles,不过友人话味道一般,所以钟意 Raspberry既我就点了这个,好好好好...味呀!虽然没即时吃,但呢个酥皮仍然够脆,Raspberry少少酸又有啲甜,又系同吉士好夹,谂起都想再 encore!!!

跟住食比够浓味既朱古力甜品,Passion by Chocolate Mousse,外型超靓... 朱古力Dome...切开个横切面会见到四层,分别系最外面最浓既朱古力浆﹑跟住系朱古力Mousse同 Passion Fruit Mousse,最后系少少蛋糕... 热情果既酸同朱古力既甜纵横交错,双方没有盖过对方,反而凸显大家既味道,好正!

最后一人一粒 Macaroon 作结,这个相对麻麻,Macaroon都系食番Paul 爷啦!
题外话/补充资料: 我虽然用 "OK,一试无妨"既哈哈笑公仔评分,但质素其实系"最好既哈哈笑公仔",应为下午茶首选!(开饭首选... 我都系会拣番中菜﹑西餐厅﹑日式餐厅等非Cafe店嘛!!!)
2013-04-29
  • Raspberry Milles Feuilles