嚟得香港食泰菜梗系要去九龙城啦,除咗大众点评 及朋友推介,都叫我去九龙城呢间「金兰花泰国菜馆」,佢哋话系平民「米芝莲」,价钱抵食唔贵,但系食物质素非常超班,听讲话系全泰国班底,泰国厨师之前亦系泰国米之莲餐厅厨师。  我哋一行5人,先叫咗小食头盘,木瓜沙律非常正宗,木瓜丝爽口,甜酸辣味道非常平衡,超好味。酸辣去骨凤爪沙律亦非常唔错,完全泰式风味。泰式虾饼好新鲜,师傅把虾肉打得弹牙爽口,虾肉鲜味,炸到恰到好处。泰式烧牛肉简直冇得顶,牛肉香味浓郁,入口软滑,加埋个点烧牛肉酱汁,一绝。泰式猪颈肉亦叮当码头,一样咁好味,师傅腌味及烧功恰到好处,猪颈肉边有微微火炭味,而猪颈肉中心又保持柔软,简直一流,正。最精彩都要数「黄咖喱蟹」,只蟹好大只起码有斤半,都只系 $368,黄咖喱汁明显表现出㕑师功夫超卓,咖喱汁香浓有椰汁味,但又有蛋味,非常鲜甜,我们配上蒜蓉包,又系绝配。不得不提,连蒜蓉包都可以整得咁好味。 冬阴功汤我哋叫咗个中size,都好大好够饮,非常泰式,用料足够,有好多只新鲜虾。明炉乌头鱼窝,条鱼新鲜不在话下,问题就系个鱼汤酸酸甜甜师傅调教味道适中,非常开胃好味。 我哋第一次食鲫鱼沙律,朋友推介话只有金兰花先至会有呢个𩠌,原因手工多,所以好少泰菜馆肯做。喜欢食泰国菜嘅朋友一定要嚟金兰花试一试呢个「鲫鱼沙律」,非常有特色,片片鲫鱼肉,轻轻走过油,配上独特酱汁淋上面,非常好味!呢个𩠌我认为系一个超班嘅𩠌。

食咗呢餐之后,我明白点解啲人叫金兰花做「平民米芝莲」,除咗食材新鲜足料,师傅功力深厚,而佢哋嘅价钱亦非常大众化,一啲都唔贵,除咗物超所值,最重要系每碟𩠌菜都食得出师傅非常用心做及经验丰富,佢绝对唔系个种雕花,精雕细琢摆放到靓一靓俾人客观赏,但系佢嘅味道完全系大佬中嘅大佬!所以系一间值得敬佩及大大力推介给其他喜欢泰菜嘅朋友。
木瓜沙律
酸辣去骨凤爪沙律