2021-04-20
如果钟意意大利菜嘅你,系香港第一间会谂起咩餐厅?可能我以前冇特登食意大利菜,或者好认真咁食,一般见识净系识Spaghetti,对住啲意大利文,完全分唔到系边种面打边种面。我第一次认真食意大利菜,严格啲来讲系意大利面,就系依间好亲民嘅意大利面餐厅同酒吧,而我会知间餐厅系因为女朋友介绍俾我,话俾我知佢个黑松露意粉好吸引。意大利菜最出名除咗Pizza就系意大利面,呢间Pici就系主打手工意粉,Pici系本地饮食集团Pirata Group旗下既餐厅,我同时都好钟意Pirata Group既THE OPTIMIST,所以佢地既水准应该都系稳定同有质数,而且卖点系高性价比,唔驶大家比过千蚊,可能300蚊就可以享受到性价比较高既服务同食物质素。因为对面质要求相当高,所以店舖有制面嘅区域,如果坐系吧台既客人就可以睇到师傅现场制作面条,每日都会供应新鲜手制嘅意大利面,配合唔同时令嘅食材创作唔同嘅菜式,令到香港人食到地道嘅意式风味,而且食得意粉点可以无酒,餐厅都会提供唔同嘅cocktail、啤酒、红酒、白酒,都有啲无酒精嘅饮品。当日系星期六嘅夜晚去到湾仔嘅pici,本身冇预约(事后发觉应该系冇得订位只有
当日系星期六嘅夜晚去到湾仔嘅pici,本身冇预约(事后发觉应该系冇得订位只有Walk in),去到时大概系七点半,见到门口好似冇咩人排队,去柜台攞位时佢话暂时full左,但好快有人走,所以叫我留低电话,当有位个时SMS我,依家好多餐厅都有呢个服务,我觉得非常贴心,于是俾个电话之后就去附近行下,因为平时都冇点去过附近。附近好多店舖其实都已经闩左门,进教围就只有pici依间店舖灯火通明,好似系外国嘅街道一间隐世嘅餐厅咁。喺附近行左10至15分钟,就收到SMS叫我返去。
PICI系2017年开左湾仔系既总店,之后开业唔够2年就开埋中环、尖沙咀同沙田分店。湾仔总店同其他唔同嘅系湾仔嘅位置会比较偏僻啲,我有经过尖沙咀同中环分店,尖沙咀系漆咸道南既酒吧街,但人流不绝而且PICI个边既行路唔阔,排队既人都迫哂系条好窄既行人路,虽然都有几个向室外既窗口位,但环境比较嘈吵; 而中环系苏豪既鸭巴甸街,比尖沙咀好既佢有一边街系坐系街既位置,好似系街食紧意大利菜咁好有气氛,但附近都系人流太多。而湾仔总店系大家平时唔会行去既进教围,我以前喺湾仔读书都唔会嚟过进教围呢度,今日佢要行斜路上嚟,佢哋隔离就系湾仔嘅日街、月街、星街,呢个「星街小区」都系湾仔比较偏僻但系好有外国风味嘅地方,因为附近都系好多唔同特色嘅外国餐厅、酒吧、精品店、时装店、艺术画廊同古董家俱,位于市中心但无市区人潮拥挤热闹既喧哗,每次嚟到呢度都觉得好似去咗欧洲咁。湾仔总店都有室内同室外既位置,不过室外个边既枱系本身木枱开出黎既铁板,野食摆上佢见到微微斜,唔系咁稳阵。
上面仲有阁楼,不过枱与枱之间距离唔算阔,入面室内装潢简单舒适,会见到唔同既传统意大利古典装饰。环境我觉得系咁多间店最好,至于食物质数,有唔小朋友同我反映过,唔同分店既质数都有分别,当中湾仔总店系最好,其次系尖沙咀,中环分店会明显食到有分别,我无食过其他分店,但好好彩一食就系食质数最好既总店,至于系咪事实有待我将来去其他分店一试,但如果recipe系复杂,加上手工意粉既因素,分店质素不及总店都系有可能。不过枱与枱之间距离唔算阔。环境我觉得系咁多间店最好,至于食物质数,有朋友同我讲过湾仔系最好,我就要试左先知。
Bread Basket💰0(👅: 6.5/10)
喺未点餐之前就俾咗一袋面包我哋,个袋入边大约有五旧面包,好似系预先摆入去,而唔系见到我哋三个人而比五旧。
餐前面包系好标准既义式搭配起,面包唔系新鲜焗起,系常温,食落系酥脆但同时好硬,唔系我钟意食嘅面包口感,但佢会提供橄榄油黑醋俾你点,喺starters未上菜时都可以食住等,但味道比较一般,而且食太多会食唔落后边嘅主菜。
Tasting Menu 💰290/person
Menu 好简单,得两页纸,第一页系野食,有各种单点既starters、pasta同dessert,第二页系饮品,有各种cocktails、mocktails、啤酒、红酒、白酒,同无酒精饮品。
而系野食个页上面有个叫Tasting Menu,Menu 上写会叫你问Server多啲资料,其实Tasting Menu 识嘅嘢同单点冇分别,只系佢会俾你试多一个pasta,例如两个人嘅Tasting Menu,就可以拣2个starters、3个pasta同2个dessert,而3个人就系3个starters、4个pasta同3个dessert,如果大家系食得落又想试多个pasta可以一试,如果唔系其实单点想食嘅嘢都得。
另外一提餐厅全部都系外国人,点单时可能大家有心理准备唔系大家听开既accent,不过佢地都好热心好有耐性,所以唔会有太大问题。
Starters
1️⃣ Homemade Meatballs 💰90(👅: 8.5/10)
咁多个Starters个人觉得最出色就系呢个肉丸,肉丸大细好慷慨,一啖系食唔晒,一食落去系肉味澎湃,肉汁爆哂出黎,佢系一个将猪肉同牛肉混合嘅肉丸,有油香但唔会有膻味,咬落去唔会话过于松散或者太实,食落系好软熟,再加上帕马森芝士同鲜茄酱,同好香既黑椒味,芝士味浓,鲜茄酸酸嘅味道食落更加开胃,但又唔会太过漏,绝对系不断回味既前菜,不过有人会钟意D口感较实既肉丸,但呢个入口即溶既肉丸系比到惊喜我。
2️⃣ Tuna Tartare 💰120(👅: 7.5/10)
吞拿鱼他他,即系生嘅吞拿鱼,感觉好似食紧日本吞拿鱼刺身咁,所以会比较易接受,食落吞拿鱼都新鲜唔带铁锈味,口感juicy,鱼脂味会渗出来,而且吞拿鱼食落无筋,伴菜有同鱼生几夹嘅牛油果,再加上胡椒洋葱酱汁,食落带酸味,加入橄榄油带咸香,捞埋一齐食都几开胃,但如果唔系好钟意吞拿鱼就未必钟意,后劲会带小小醒味。
3️⃣⃣ Beef Tartare 💰120(👅: 7/10)
同Tuna 类似,生牛肉塔塔即系生牛肉,但生牛肉唔系个个都接受到,无论系味道定系卫生方面,因为Tartare好讲求新鲜度,只要啲牛肉唔够新鲜,食完都好大机会搞肚痛,所以都系好多餐厅无呢个菜色既原因之一。
牛肉系即叫即切先再调味,食落新鲜无醒味(事后都无食到搞肚痛),配上薄薄既蘑菇片、芝士、红萝卜同樱桃酒醋,食落带小小酸味,芝士既咸香令到牛既肉味更出,不过我都唔系好食得惯,个人比较接受吞拿鱼他他。
4️⃣⃣ Burrata Cheese 💰95(👅: 6.5/10)
Burrata Cheese系传统既意大利芝士,奶味好香浓,食落系比较重味,芝士质地软同平时食既唔同,但我可能食唔惯呢种奶味重既芝士,但朋友食落觉得可以接受,不过搭配橄榄油、小番茄同火箭菜,食落系几FRESH几新鲜,如果你系芝士爱好者就应该好岩你。
Pasta
1️⃣ Tagliolini 💰180(👅: 9/10)
Spaghetti系传统嘅意大利面条,亦都系最多人熟悉,形状系细长、圆柱状嘅面条。当然依间咁意大利嘅餐厅就唔会系食呢种我哋由细到大都食开嘅面,其中一样比较常见嘅就系 Tagliolini。呢度既 Tagliolini系餐厅嘅招牌,因为意大利嘅意粉第一样就会谂起黑松露意粉。
Tagliolini面条系细扁面,普遍系2-3mm宽,同Spaghetti差唔多长,呢度既Tagliolini都系新鲜手制既手工面,食落非常之烟韧弹牙。
意粉上面有新鲜刨嘅一片片黑松露片,黑松露片嘅份量都足够捞起啲意粉嚟食,未食之前都闻到好香嘅黑松露味,实际食落松露既味道都系靠酱汁,黑松露片系提香多,味道唔重而系散发住小小香味。
而酱汁系由白松露打成嘅白汁,重松露味,面条同个酱汁配搭得非常好,面条挂汁得来又唔会话食落去太咸或者味道太稀,可能系手工意粉所以食到D蛋香,牛油味好香,酱汁唔算多但足够,配料仲有火葱,所有野都系罗到个BALANCE,略嫌意粉既油份多左少少。
2️⃣ Orecchiette 💰130(👅: 8/10)
Orecchiette就系意大利面中大家常叫既猫耳朵,因为外表似猫耳朵所以有呢个名。外型系有凹槽既小圆,中间部分柔软、外围弹牙,食落系烟韧,够厚而且好挂汁,猫耳朵加上辣意大利肠,味道浓郁非常惹味,Nduja酱汁带香辣味,车厘茄食落新鲜多汁,同时中和辣意大利肠同Nduja酱汁既油腻感,香辣同甜味不断交错。
而上面既火箭菜大家平时会拨开佢唔食,但呢个系有小小惊喜,因为佢系用sun-dried tomato炒过喜,带蕃茄既香味同小小辣味,令成碟猫耳朵更加惹味,一口接一口。
3️⃣⃣ Mozzarella Ravioli 💰120(👅: 8/10)
意大利面其中一样比较常见嘅就系Ravioli,即系我哋讲嘅意大利水饺/云吞,食落会同中国嘅水饺好唔同,皮会比较厚,而且会食到粉皮嘅味,内馅可以好多元化,鸡肉、芝士、虾仁、蘑菇、龙虾肉等等都系可以成为水饺入边嘅内馅,配搭唔同食材就有不同既味道。
而今次呢个Ravioli唔系洒上黑松露片,而系肉酱同mozzarella cheese的配搭,肉酱同芝士味道较重,有D人会觉得咸左D。上面仲有淋上青酱,加上杏仁,令味道同口感再多一个层次。
4️⃣⃣ Pappardelle 💰140(👅: 9/10)
Pappardelle系宽带面,系面积较宽既长面,我有少少似河粉,但食落系烟韧,个人觉得比 Tagliolini更为烟韧更为爽口,意粉有做到al dante嘅口感,呢个就好睇个人口味钟意食咩面条多啲,但可能系手工意粉,所以大细不一有参差,有部份面条会比较硬啲。
而面上面嘅系8小时慢煮既牛面颊肉同肉酱汁,牛面颊肉食落好软嫩,牛肉味重,非常入味,系食肉兽会钟意既一道意大利面。配搭洋葱、红萝卜,即使系咁多肉酱食落都唔会觉得好腻,可以中和一下,而且口感丰富,而且牛面颊肉以我所知都唔系平价货,140蚊食到个咁有质素既意粉绝对系值得。
Dessert
1️⃣ Tiramisu 💰60(👅: 8.5/10)
因为pici嘅甜品得两个选择,两个当中我最推介一定系意大利菜一定会有嘅Tiramisu。Tiramisu上层嘅咖啡粉同砂糖都落得几多下,所以如果唔小心第一啖好大啖咁食,食完应该会即刻浊亲咁咳。
Mascarpone cheese食落系好creamy好幼滑,系我理想中嘅Tiramisu,custard食落系有蛋香味,而下面嘅蛋糕部份唔会话太重咖啡味,因为我个人唔系好钟意重咖啡味,成杯食落味道偏甜,但唔会话太Heavy,因为下面嘅咖啡蛋糕带少少苦味中和一下,Tiramisu一定要有咖啡苦味但唔可以太多,而呢个既expresso同芝士既比例系恰到好处,奶味都唔会过抢,蛋糕够湿润,又唔会太淋,份量唔算好大杯,味道都未系香港食过最好(我食过再好食有page common同lost stars livehouse bar & eatery),但食落绝对系一杯满意嘅Tiramisu。
2️⃣ Panna Cotta 💰60(👅: 7/10)
同我想像中既Panna Cotta有出入,食落我觉得有啲似麦当劳嘅红莓新地酱加咗落奶冻上面,食落味道比较普通,亦都食唔出佢系一个好特别嘅意大利甜品,因为上面嘅红莓酱味道太重,完全盖过咗奶冻既奶味,但本身奶冻食落算香滑。
Beer
1️⃣ Peroni 💰65(👅: 6/10)
好似冇见过呢个牌子所以叫黎一试。
饮落比较苦,唔系咁易入口,本身以为系啲特别啤酒,但见到后感觉系可以喺超市好易买到,饮完有少少后悔,如果想饮啤酒建议叫返正常既asahi。
🌟Pici有一个好处,就系佢唔会好似平时餐厅咁收10%服务费,系自愿性质,卖单𠮶时佢哋会比一个筒,上边有张纸写住”if you believe our staff has been generous in their attention, they will surely appreciate a generous tip”,完全系自愿俾几多贴士就俾几多,而且系直接比staff。
回顾番成晚用餐体验都好好,店员都好吹得水好热情,上餐速度都几快,就算黎错咗都好慷慨咁免费俾我哋食,而且会留意我哋食嘢既速度,会一步步食完starters先上pasta俾我哋,食完pasta之后会收晒啲嘢,俾啲新嘅碟同餐具再上甜品。而且问一啲Menu嘅细节,佢哋都会好详尽咁讲解,服务绝对系满意,所以都心甘情愿咁俾”generous tip”。
价钱方面如果系晚餐,我觉得系中价嘅意大利菜,如果突然好想食黑松露意粉、意大利云吞可以一食,因为分店都集中喺人流多嘅地方,好似中环、湾仔、尖沙咀,味道可能唔及香港一啲意大利菜好似CIAK、Giá Trattoria Italiana ,但呢个价钱食到呢个质素绝对系满意,而且好似湾仔、尖沙咀呢啲分店嘅环境都几好,尤其系有半室外嘅位置,边食边望住条街,感觉自身喺外国咁。
如果唔想洗太多钱,又想试佢哋嘅菜式,建议去食佢哋嘅午餐,$158有餐包、1个starter、1个pasta、1个dessert,比$158但食到单点加埋差唔多$300嘅嘢食,非常抵食,选择当然冇咁多,但起码pasta有得点佢哋最招牌既Tagliolini ,入边嘅选择每日都唔同,而且每间分店都会唔同,绝对系可以一止想食意大利菜嘅瘾。但特别一提lunch set得星期一至五先有。
星期六、日会提供brunch menu,由11:30至16:00,价钱会比平日既lunch set贵D,$290会有餐包、1个starter、1个pasta、1个dessert同埋每人一杯prosecco,即系义大利最受欢迎的气泡酒,价钱同夜晚既tasting menu一样,不过会多一杯prosecco,选择无夜晚咁多,如果唔系真系想试好多建议六、日单点。
总活黎讲,PICI绝对系一间价钱平民但食到有质素既意大利菜,尤其系平日既lunch set,晚餐单点或者tasting menu都唔算贵,而且分店多,但如果想食到无走样既PICI,建议去返本店湾仔食,环境都比其他分店好。
👅味道: 9/10
🍴环境: 8/10
💰消费: 晚餐 $250-400人均 (服务费: 自愿)