12月27号圣诞节前后,就约左朋友嚟满记甜品试下,谂著食啲甜品开心啲,点知换来一肚气。首先入座时,职员已经好无心机,就咁比餐牌我地睇,而且嚟呢度唔好谂著坐多阵,我同朋友食完坐左5分钟已经被催,职员好赶客朋友话杨枝甘露($44)一般,似系煮左好耐,唔够冰,酸甜度的平衡一般,仲衰过尚品现成野另外,我就点左经典招牌芋圆($42),芋圆形状不规则,咬起来偏硬,硬得嚟又唔似平时个啲芋圆咁烟烟韧韧。仙草更加系切到好大旧,难以入口,怀疑切都无切过就咁比你,珍珠亦好硬,感满记甜品系名过其实,无花心思落甜品到。(餐厅用即弃纸碗同纸餐具装甜品,但匙是刮口的,完全唔得!)呢个价钱唔算平唔算贵,但体验同食品极差,唔会再去,宁愿$10包个啲即食甜品都唔使受气。

(餐厅用即弃纸碗同纸餐具装甜品,但匙是刮口的,完全唔得!)

经典芋圆