1K
2018-07-27 894 浏览
平时应该有好多人会讲: 青衣城有咩野好食呀~食来食去都系个几间。😏😏 因为之前每次去亚博睇演唱会,大家都好头痛,究竟去边度食饭好呢?去青衣定去东涌?今日我终于揾到新答案😉😉唔知大家知唔知,青衣城开了第2期,系青衣站A1出口过条天桥仔就可以行到去第2期啰~第2期有3层全都系食肆,而且仲有个天台花园添🌳🌹🌻🌼。今日就同葵涌区好友去青衣城2期的“茶厅”食晚饭,餐厅装修都几骨子,有两幅大大的画是香港大排档风景,另一幅是商场外观同餐厅招牌,设计得又几有特色。😎😎仲有呀佢哋有自家生果风干机,自制生果干,哗~太劲了吧~而家好多餐厅都与时并进,佢哋餐厅都一样,有微信或whatsapp落单真系好方便快捷㖞。🤳今次最吸引我哋令二人大开食界,竟然系甜品🤣🤣。咩料呀~点解茶餐厅甜品可以咁出色同讲究架。听到都觉得唔简单,食落仲不得了。大推📣📣 : 姜汁法式焦糖炖蛋配豆腐雪糕 $38我哋食到4层口感,第一层是焦糖的甜,再嚟系鸡蛋嘅香,之后出到姜汁嘅辣,最后系咩呢~酸酸地嘅🤔🤔原来系装饰上红色粒粒嘅红桑子raspberry里面的酸甜味呀~再配上豆腐雪糕,简直食到心花怒放💞💞,你赢了👍🏻👍🏻👍🏻。已经紧紧地俘虏了我们

仲有呀佢哋有自家生果风干机,自制生果干,哗~太劲了吧~

大推📣📣 : 姜汁法式焦糖炖蛋配豆腐雪糕 $38

我哋食到4层口感,第一层是焦糖的甜,再嚟系鸡蛋嘅香,之后出到姜汁嘅辣,最后系咩呢~酸酸地嘅🤔🤔原来系装饰上红色粒粒嘅红桑子raspberry里面的酸甜味呀~再配上豆腐雪糕,简直食到心花怒放💞💞,你赢了👍🏻👍🏻👍🏻。已经紧紧地俘虏了我们的心😍😍下次一定会为你已再来。

还有鸳鸯奶冻配上爆炸糖$28,味道都可以。可能先食咗个炖蛋,所有焦点全部落于炖蛋上, 搞到我无法再去喜欢其他甜品了。🤣🤣🤣🤣

另外主餐方面,“茶厅”的🍍菠萝生炒骨中😋😋。 生炒骨酸甜味适中,肉多骨少。厨师调出来的酱汁非常好,不会太酸去抢走应有的甜味,而且够镬气🔥茶厅真系炒野冇得输😉😉。
  • 菠萝生炒骨
  • 姜汁法式焦糖炖蛋配豆腐雪糕