2013-06-08
5月初新开张的时候见到门口人山人海已经想试,但又唔想花时间等,到今晚揾食见到不用等位,所以今日会一会呢个生煎包,睇吓系咪如食评中咁好食。我去到时已有半盘煎好既放咗系度,所以一坐低就有得食。虽然无即叫即煎既咁热,但还是依然热的。我之前食过既生煎包,系一个包既size,但呢度只系比云吞大小小,属于精致版。个底煎得香脆系生煎包既特色,呢度做得到。咬开之后,个皮系好薄,但底部太厚。包入面有好多汤汁,我特登倒出唻睇吓有几多,都有一个半汤匙咁多架。馅料方面,只有猪肉,似乎单一咗啲,而且啲肉唔系打成肉酱,而系打成肉蓉,毫无咬劲。开头都觉得个包几香脆都ok,但食咗二个之后开始顶唔顺,因为个馅真系唔系好得,我只系食到白芝麻既香同汤汁既咸味,完全食唔到肉味。我再点小小醋唻食,先至觉得有返啲味道。唔知系咪因为有期望,所以对佢要求高啦,我觉得普普通通啦。
我之前食过既生煎包,系一个包既size,但呢度只系比云吞大小小,属于精致版。 个底煎得香脆系生煎包既特色,呢度做得到。 咬开之后,个皮系好薄,但底部太厚。 包入面有好多汤汁,我特登倒出唻睇吓有几多,都有一个半汤匙咁多架。
唔知系咪因为有期望,所以对佢要求高啦,我觉得普普通通啦。