2024-07-30
好少会期待一间餐厅嘅新菜式,因为多一个少一个𩠌其实唔会令我好想回头,但系如果好似法国餐,每一季都全张餐牌换哂,咁我就会有意欲再去。但系平民餐厅又点可以做到呀?估唔到呢度真系咁。 🍖记得我上一季即系春天,桩菜,春笋,真系可以食到春天既气息。 🍖夏天就食d有活力既,系山上跑足150天既鸡鸡。佢地推介炒既做法,我就拣左烤鸡。如果单单睇系劲奀,但食落系好唔同既感觉。皮下系冇脂肪架㖞,但皮劲脆。以为肉会靭,但又好有弹性,你会成件事觉得健康左。 🍖粉丝蒜蓉蒸虾,一上枱系冚住个盖上,加一个沙漏比你,望住啲虾由生变熟,果种期待既心情,同埋一打开盖,蒜蓉味攻出黎,就令人流晒口水。加上粉丝仲有洋葱,夹埋个蒜蓉味,同埋岩岩好焗好既虾,其味无穷。 🍖湖蝶鱼,个名令人谂起蝴蝶,夏天风和日丽嘅感觉返哂嚟,个鱼特色系连皮一齐炒,本身个肉已经好爽,加埋个皮,索索声,未去到crunchy 但非常有口感。加埋啲辣椒一齐食,令人流少少汗,充满夏日气息。 🍺夏天咁热一定要解暑清凉,手打柠檬茶唔驶讲,果个滑嘅豆腐花,吖唔喺,果个鱼汤豆腐,滑到好似豆腐花咁,解哂上面所有浓味,同埋热既感觉。 ✨️依家大家话香港晚市死亡,我地2030
✨️依家大家话香港晚市死亡,我地2030到,个场劲爆,仲有好多人排,员工依然好积极,又互相打趣话今晚又冇𩠌做员工餐。希望多d人继续支持本地经济!