2021-05-07 1171 浏览
又到左我的好友生日了,平时系一班姊妹们食饭,但疫情下又要分台坐,所以好耐都冇一大班人出去食饭了。今次就出去公司附近间嘉里酒店入面,好出名食Dry-Aged Steak嘅贺一贺佢~一早已经系Openrice 留左台,而且remark系生日饭。当日有电话打黎confirm booking。入面个环境好靓,安排我地坐玻璃窗位,影相可以影埋个海,非常岩打卡呀~Lunch有个Menu,有Casual Set ($240) 同 Business Set ($350). 黎到当然要试下依度最出名嘅Dry-Aged steak,所以叫左2个Business Set,一个系Sirloin同Ribeye  Business Set包括: Sweet Pumpkin Soup; Seasonal Salad; House dry-aged Sirloin steak (180g) or use dry-aged Ribeye steak (180g); Sorbet; Today's Dessert. 就咁睇已经好多野食,性价比高~有2个餐包Sweet Pumpkin Soup果然系好sweet多过咸,有少

有2个餐包

Sweet Pumpkin Soup
果然系好sweet多过咸,有少少唔惯饮甜汤,不过d甜味系好natural,唔系个d片糖黄糖,系来身南瓜本身,所以都好饮嘅。
 Seasonal Salad
沙律好fresh,有水果又有新鲜菜类,清下肠胃一流。

我拣嘅House dry-aged Sirloin steak (180g) - Medium
估唔到真系超好味,果然系dry-aged专家,好食过我之前个间Mortions呀。
我拣嘅Sirloin 唔多脂肪,有肉味,配埋3款提供嘅海盐海,岩盐同紫菜盐真系一绝。
其他酱汁例如黑椒汁同芥末酱都非常夹。
虽然2块细细块,不过份量岩晒我地d 女仕,因为太好食仲有d 唔够喉添。
原来都包埋drink嫁,我order左Iced Cappuccino

Sorbet &Today's Dessert
Sorbet 系新鲜芒果味(唔系药水味),Today's Dessert系焦糖炖蛋。左上系我杯iced Cappuccino。
因为之前系openrice remark左系生日饭,所以系友人嘅dessert度有Happy Birthday字(但我好蠢应该remark度mention埋友人个英文名,或者如果餐厅打电话黎confirm时可以提一提我就好啦~)

依家lunch有85折,所以order  2  set business set 就Total $665。服务我地嘅Restaurant Manager非常醒目,见到我地食完就自动收野同放下个dish,又主动帮我地影相,所以依餐我地食得好满意,个环境同食物质素又一流,真系食个premium lunch嘅好选择。
2021-05-04
庆祝纪念