2018-06-26
记得第一次食宏已经系几年前, 佢0个时0岩0岩开左0系佐敦第一间铺头, 当时已经对佢D绿茶甜品留下深刻既印象, 而且佢仲未有咁多熟食可以选择。之后已经系0系The One经过成日都见到好多人排队, 所以一路都未有机会食佢既熟食。今次朋友刚好约0系黄埔区食饭, 所以就选择左宏做我地既晚餐。去到唔洗等位, 好快就安排到入坐, 经理仲安排左我地坐较阔落既梳化位。之后经理好有耐性同详尽咁介绍佢地餐牌上既食物, 佢地有好多食材都系由日本到港的。我地就叫左以下既食物:-日式鸡软骨豚肉炸饺: 饺子炸得好脆但唔会好油, 入面包住好多既鸡软骨同豚肉, 好肉汁得黎又带点爽口, 一客有5件, 做餐前小食0岩0岩好呀!山芋温泉蛋捞乌冬面: 佢哩个冷乌冬叫做海藻乌冬, 系由日本出产既, 而且经理介绍佢仲0系日本拎左好多奖项。一食落口真系好有惊喜, 佢面质爽口但唔会好硬, 有少少食紧薯粉既感觉但系又唔会好似薯粉咁难咬同好似消化唔切咁。山芋容温泉蛋加埋佢个冷面汁真系好得意好夹, 而且山芋系一样好有益既食材, 出面又好少有得食, 所以哩个冷面真系令我留下好深刻印象呀!酱油海藻乌冬面: 相比之下呢个汤面就冇咁有特色啦,
我地就叫左以下既食物:-
酱油海藻乌冬面: 相比之下呢个汤面就冇咁有特色啦, 为左付合番香港人既口味, 佢出左拉面汤底去做海藻乌冬, 但就冇咁弹口啦, 不过佢个汤底同埋义烧都做得好唔错
迷你三彩定食: 分别有沙津; 吞拿鱼鱼蓉饭; 蒲烧鳗鱼饭; 汤海藻乌冬。 3样野都各有出色之处, 乌冬已经介绍过就唔多讲, 鳗鱼饭既鳗鱼肉厚香滑, 一D鱼醒味都冇, 加埋个酱汁好快就食完一碗饭啦。 吞拿鱼鱼蓉饭, 呢个真系要大赞, 佢既鱼蓉好新鲜, 份量亦好多, 啖啖都有好香既 吞拿鱼鱼油味, 经理仲好细咁教我地点样配D调味料同埋唔好加咁多以免盖过食物既鲜味。
宇治抹茶红豆: 好浓同好香既抹茶咪, 佢并冇加入好多既糖, 反而突出红豆既香甜, 饮哂成杯都唔会觉得漏呀
黎呢度食一定要留肚食甜品
首先佢每一个餐除左会送一杯锡兰红茶之外, 仲会送一个蛋卷, 有3个味道我地每样试左一件。我本来对绿茶味系最有期望既, 点知食哂三件之后反而Vanila味食最好食, 最香软, 其次就系芝麻, 再系绿茶。其实绿茶既味道系好好的, 但系件蛋糕有小小实, 所以影响左个口感。
抹茶软雪糕芭菲: 有绿茶软雪糕; 糯米丸子; 红豆; 绿茶冻; 杏仁饼; 焦糖杏片组合而成。每一样野夹埋黎食系会好有火花架, 佢个雪糕好有奶味, 但又唔会好甜, 反而配埋焦糖杏片带番出d甜味, 加埋丸子既口感, 真系好特别呀! 大爱
日本草莓班戟: 厨师真系用左好多心机去整, 出黎个样真系好靓, 令人唔舍得食。 草莓香甜带少少酸中和一下, 个Pancake整得好好, 好有牛油香咪, 唔会好似出面咁, 好似食左阵风咁, 佢亦都冇整得好甜, 所以配埋雪糕食真系一流!
食哂所有野整体上我地都十分满意, 环境又坐得舒服, 唔会好多人流, 食物质素又好, 好明显店主系好有心去经营。而且不得不赞系经理同店内员工既细心服务同笑容, 令我有少少觉得自己去左日本食日本餐呀!
大家如果真系想试宏, 我建议大家一定要去黄埔0个间, 唔洗迫同埋服务水准已经嬴哂!