2020-12-21 3035 浏览
因为太耐无饮茶, 所以今日特意出荃湾饮茶, 本来去「全记」, 但佢结业的消息出嚟后,排队人龙太长了, 所以就改来呢间位于如心广场嘅酒楼。首先不得不提及一下佢哋惊为天人嘅「服务」, 当日三点左右到达餐厅, 职员就立即安排我哋入座, 然后我哋好自然就开始点点心。 点完无耐, 开始上左2 笼点心左右,大概三点半, 佢哋无端端嚟我哋枱,咩都无讲就收走啲啲点心纸同餐牌, 再三追问下, 原来佢哋4 点就落场。 🥶而在我们入座时是毫不知情。 综合整餐饭, 佢哋嘅服务态度有以下需要改善。第一,在我们入座时没有向我们说明佢哋收4点,而3 点半是last order, 如果佢哋有讲抈, 我哋就唔会入去饮茶, 饮茶都系想慢慢食姐🤨。第二, 喺佢哋收起所有点心纸时亦都无问我哋要唔要加单, 当时我们仍未知他们4 点收档。第三, 我哋点了杏仁茶, 但原来已经卖晒, 但职员完全无同我哋讲, 直到我哋被卖单时,查看完再追问,才得知佢哋因为卖晒所以入单个位职员直情无入单,但都无同我哋讲,非常没有交带也不专业。 第四, 在3点30分左右,即系进食期间, 佢哋收起啲点心纸之后,突然就要求我哋卖单,令我哋觉得非常错愕, 都算

综合整餐饭, 佢哋嘅服务态度有以下需要改善。
第四, 在3点30分左右,即系进食期间, 佢哋收起啲点心纸之后,突然就要求我哋卖单,令我哋觉得非常错愕, 都算, 我哋查看了一下, 除咗上面提及过嘅水「漏单」外, 仲有一点心漏左上, 但入左单,问题系职员全无意识问吓客人啲嘢齐晒未, 只一心谂住收钱落场😠 。
第五, 在3点40左右, 即系叫完我哋卖单之后, 佢哋一班职员开始系度搣生果切食, 喧哗叫嚷,食零食,高谈阔论, 仲但当时计埋我哋呢枱仲有4-5 枱客,而佢哋做呢件事嘅枱也系咁多枱客中间,一点也不敬业乐业。

宜家就讲下佢哋嘅点心
由正常开始讲起
1) 翡翠鲜虾肠
翡翠鲜虾肠

其实系冰鲜虾, 雪味重, 而且虾无咩弹性,肠粉皮就太淋好痴牙,而且仲有一阵面粉味😖

2)翡翠荀尖虾饺皇
翡翠笋尖虾饺皇

唔知点解系𠮶皮系绿色, 但食落同普通虾饺皮无分别, 但都系好痴牙。
翡翠旬尖虾饺皇

但系馅系无荀丝, 得旧虾, 但虾的雪味就无虾肠咁重, 而且勉强仲有啲弹牙。

精选滋润炖汤
精选炖汤

成碗汤其实唔入味, 如果你当佢系普通茶记饮嘅例汤就算系咁
有鸡肉, 都系好嚡, 无鸡味
有片响螺片,正常,有咬口

云南野菌饺

呢个点心相对唔错, 调味唔太浓, 个皮都无太痴牙同太淋嘅问题

姜葱牛栢叶
姜葱牛栢叶

牛栢叶一啲都唔爽口, 但味道都正常无腥味, 有少少姜葱味

黑椒酱皇金钱肚
黑椒酱皇金钱肚

酱料味正常, 但件金钱肚就蒸到太淋, 入口口感系一pat pat, 无牙都食到

椒盐鱿鱼须
椒盐鱿鱼须

虽然唔系热辣辣, 但唔系太油又唔太厚粉, 所以就算唔系新鲜炸起, 食落都唔会食紧粉团的感觉。而且椒盐都比得多, 捞匀食都够。虽然啲椒盐都系洒系面, 无下镬同鱿鱼须炒过。

然后系好恐怖的帀样点心
千层红枣糕
千层红枣糕

红枣糕系友人最爱, 每次饮茶必点,有时仲会自己整。所以今次佢哋一上菜, 见到个颜色已经感觉不妥。正常应该系暗红色, 咁鲜色已经有啲却步。 而食落, 无红枣味, 得甜味,口感淋到糊, 一啲都无弹性,唔烟韧。一入口溶溶烂烂, 又劲痴牙。

柚子脆麻花
抽子脆麻花

一啲都唔脆, 入口即化, 松到一点, 劲淋油, 只吃到油同柚子酱嘅甜味,好恐怖😱

漏单后即刻叫厨房整嘅
麻香海蜇
麻香海蜇

即开海蜇味

食咁多次都中伏, 系我哋运气差? 要求高?定系餐厅普遍水平下降?
2020-12-20
抽子脆麻花