唔好意思,由于我同我今次d朋友仔都冇"相机食先"呢个习惯,我更加冇写食评既习惯,今次系第一次,仲要系越谂越气顶,所以先写出嚟抒发下同希望咁多位唔好中伏。其实今次系有朋友想试加上咁啱系朋友生日所以就book位去食。我地提早左3日去book位,book左8个人,谂著8:00 / 8:30 去食,点知听电话果个话得7:30 & 9:00 呢2个时段,8:00 & 8:30 唔提供book 位服务(佢既语气好似赶住收线咁),我当时都觉得奇怪,之前有朋友系book 8:00 食饭,仲介绍佢地既 "猪手"话几好食。不过算啦,我book左9:00同预留左个猪手,因为要就大家放工时间。果日9:00我同3位朋友准时去到,即系4个人,同个老板娘话我地book左9:00,佢话 "下,得4个咋,你地企出去等下啦" (态度好似极唔满意我地咁)。跟著佢赶左我地4个人出门口企,果度出面又焗又多蚊,不过见佢舖仔细细,可能系要过半数人先可以入去坐,咁算啦,我地都唔好意思企入面阻住人。跟住我另外3个朋友around 9:05到左,咁即系7个人,差一个朋友未到,突然有个waitress出嚟带左我地入去坐,佢系自动出嚟带我地

跟住我另外3个朋友around 9:05到左,咁即系7个人,差一个朋友未到,突然有个waitress出嚟带左我地入去坐,佢系自动出嚟带我地入去,我地冇同佢讲过任何野,我地一坐低,个老板娘就走过嚟话 "得7个,仲有1个呢"我地话未嚟到,但5分钟内会到,跟著我听到佢大大声话果个带位waitress "佢地未嚟齐就唔好俾佢地入嚟啦,你第一日入嚟做呀,咪由佢地喺出面企下啰,佢地阻住个门口,就叫佢地企远d啰" 当时我听到真系火都嚟埋
,咩叫阻住个门口? 不过我都算喇,啱啱最后一位朋友都嚟到。

最后一位朋友坐低埋,刚刚带位果个waitress就一轮咀咁讲左7-8样当晚冇得供应既食物,哗!佢真系劲过讲急口令,完完全全听唔到佢讲咩,我怀疑佢地日日都冇果几样,所以背到滚瓜烂熟。

我地叫左个西班牙火腿并哈密瓜、芝士焗蚝(8只)、M5牛 (5成熟)、羊架(7成熟)、前鹅肝黑松露意大利饭,肉酱千层面、三文鱼意大利云吞,同预订左既猪手。

果个西班牙火腿并哈密瓜都唔知咩嚟架,d火腿一食就知唔超过5年,下面哈密瓜又系一食就知系平时人地酒楼平时送果盘果d嚟
,仲要得5旧,一碟咁既野竟然收$9x,我喺出面(即港岛/九龙)食正宗意大利 / 法国菜呢个前菜都系$11x,仲要系好食好多。

好啦,我食完哂前菜 (即系芝士焗蚝同垃圾火腿),冇人嚟同我地换碟,要我叫先做,咁我地食完哂d前菜就梗系将牛油刀同食蚝果只fork放左喺碟上面架啦,佢真系好好笑地帮我地换碟果阵,将果d牛油刀同食蚝果只fork放返喺我地面前,果下我真系哭笑不得。

跟著嚟既main dish,except 个猪手好食外,其他既我都唔知讲咩好,d牛同羊全部都系全熟,无牛味、无羊咪,完完全全唔睇都唔知自己食紧咩肉。其他野味道都系一般,唔值咁既价钱。

咁我地未食完前菜果阵都已经order定甜品,食完哂d main dish好耐都未嚟甜品,咁我地就倾下计,讲下最近去旅行d事,点知个老板娘突然走过嚟喝我地 "细声d啦",跟住我仲睇佢口郁郁讲粗口咁,第一,我地8个人讲野一定有一定的声量,我自问我地唔算好嘈,不过你咁讲,fine,我当我地系,但唔该你俾番d礼貌,话哂我地都系客人,唔系冇帮衬,你仲要讲粗口,喂,你间系普通西餐厅咋,你估5星酒店呀,讲下野都唔得
。跟著个老板娘走开左,隔离位无啦啦同我地讲"哗,个老板娘咁做生意架,我觉得你地都冇嘈到" 我地唯有一笑置之,都唔知俾咩反应佢地。

好啦,个甜品我地叫左心太软同芒果芝士流心蛋糕,2样食物一个conclusion:太甜。

总结:食物无咩特出、服务态度简直"十分特出"。
2013-09-30
庆祝纪念