2007-02-22
一向都对陶源印象唔错,虽然响中环返工,但食点心都会行远少少选择上环呢间酒楼。平时去开红磡𠮶间分店,都知道红磡𠮶间嘅服务态度同订枱安排都比呢间好,但就冇想过分别咁大,仲会响中区出现。话说二月二号同公司同事一同去呢间酒楼食lunch,已经响一个星期前订咗枱,仲响一日前收到酒楼嘅confirm同booking no.,当日比预订时间还早到5分钟到达,去到楼下有位小姐都比咗枱号我哋,叫我哋上一楼。上到去就有一位小姐叫我哋等一阵,因为张枱埋紧单,结果一等就等咗10分钟,问第二次,𠮶位小姐佢都系叫我哋等一阵,张枱埋紧单,再等又过10分钟,大家都明白中环食lunch得一个钟,所以confirm booking系好重要,当时走又唔系,唔走又唔系,两头唔到岸。结果再问之下仲离谱,原来系根本冇枱埋紧单,𠮶位小姐话暂时答唔到我哋要等几耐,呢下当然火都嚟,冇枱又话有枱,confirm booking又响楼下比埋枱号都可以咁,当然系有人私下比咗张枱自己嘅人。呢样都算,最离谱嘅系𠮶位小姐讲大话,冇枱都叫我哋等,一次又一次讲大话,其间我哋质问咗三位服务员,结果𠮶位小姐比另外两位服务员教训咗一餐,我哋亦当面质问𠮶位小

结果再问之下仲离谱,原来系根本冇枱埋紧单,𠮶位小姐话暂时答唔到我哋要等几耐,呢下当然火都嚟,冇枱又话有枱,confirm booking又响楼下比埋枱号都可以咁,当然系有人私下比咗张枱自己嘅人。呢样都算,最离谱嘅系𠮶位小姐讲大话,冇枱都叫我哋等,一次又一次讲大话,其间我哋质问咗三位服务员,结果𠮶位小姐比另外两位服务员教训咗一餐,我哋亦当面质问𠮶位小姐话佢讲大话,佢都无言以对。

我哋最后一共等咗40分钟先有枱,呢间酒楼嘅管理阶层系唔系要好好检讨一下?