2019-11-10 497 浏览
游完塔门半日,欣赏完靓景之后,心情唔错。临走前揾地方医肚,OR见呢间有塔门出名既海胆炒饭,就走去间餐厅,等左十分钟左右就有位了。入到去,一张大枱share坐,坐左1+2+2+2人,都唔算逼。 但张枱「痴痴笠笠」,仲有一啲上手食完既饭粒。 呢啲算啦,即刻落单叫左碟海胆炒饭、虾酱鲜鱿炒面同一枝豆浆。 等左五分钟,枝豆浆就黎左,两个字,好甜。跟住等呀等,等呀等,15分钟、30分钟、45分钟、等左近一个钟,终于忍唔住追单。问个抹枱既婆婆,佢话唔关佢事,叫自己出去门口追 (因为间野得门口有两个炉,有个阿姐负责炒饭炒面)。 追个阿姐,由于佢刚刚炒紧一镬海胆炒饭,就随手装左碟俾我。 由于要赶船同埋已经浪费左一个钟等待,见佢仲未炒面,就同佢讲唔要碟面了。碟海胆炒饭,味道还可以,但份量偏细,一粒完整既海胆都见唔到,五分钟左右就差唔多食完,点知佢碟炒面突然可以咁快炒完拎过黎。咁算啦,佢都炒好就照食啦,点知咸到痴线,本身落左唔少盐、虾酱又好咸。最恐怖系,离开间餐厅之后,发觉洗碗既阿姐连枝装奶茶/豆浆既胶樽都浸系啲碗碟到一齐洗。终于明白点解枝豆浆个樽盖系冇封了🤮

2019-11-10
$87.5 (午餐)