2022-12-22
是日为冬至,收工去左油麻地不籽是咖啡做节,食返餐轻盈冬至饭先。不籽是咖啡位于油麻地一条安静街道,走波西米亚风,装修同家具以木为主,入面楼底特高,环境唔错。餐牌主打西日Fusion菜式,有冷面,乌冬,意粉,全日早餐,沙律,小食,牛角酥窝夫同甜品。饮品除左咖啡之外,都有茶,朱古力,梳打,花茶,水果茶。今日我地点左两份主食,一份甜品同两杯野饮。今日全部都叫未试过既菜式试试先。香草忌廉蒜蓉蓝青口乌冬 $138连壳蓝青口7只,算嫩口。下底乌冬份量好多,热辣辣,整得非常腍,忌廉汁刚刚好,唔会太腻,带唔少蒜蓉,味道唔错。伴有一片洋葱同洒上香草。软壳蟹卡邦尼扁意粉 $138原只软壳蟹新鲜炸好放系顶,又脆又香,用咗少少黑椒调味,味道唔错,口感好好,又唔会太油。下底意粉份量唔少,扁意粉好够汁又滑溜,夹埋好多洋葱丝同菇片加添口感,仲有咸香烟肉片,味道咸咸地,唔错。个人更钟意呢个意粉。焦糖香蕉云尼拿雪糕配牛角酥窝夫 $88焦糖香蕉云尼拿雪糕配牛角酥窝夫卖相唔错。牛角酥窝夫一客两件,上面系满满冰冻原粒蓝莓同一大球云呢拿雪糕。窝夫切落去已经听到酥皮香脆声,配滑溜雪糕食好满足。焦糖香蕉面既焦糖脆皮整得唔错,最后加上
香草忌廉蒜蓉蓝青口乌冬 $138
软壳蟹卡邦尼扁意粉 $138
焦糖香蕉云尼拿雪糕配牛角酥窝夫 $88
焦糖香蕉云尼拿雪糕配牛角酥窝夫卖相唔错。牛角酥窝夫一客两件,上面系满满冰冻原粒蓝莓同一大球云呢拿雪糕。窝夫切落去已经听到酥皮香脆声,配滑溜雪糕食好满足。焦糖香蕉面既焦糖脆皮整得唔错,最后加上朱古力酱同糖霜,不过唔觉甜。
青柠薄荷生姜茶 $68
青柠薄荷生姜茶成个茶壶上,透明茶壶入面有薄荷叶,青柠同大块姜片, 另上蜜糖一小兜, 服务员介绍直接加系个茶壶度会好饮d,多少丰俭由人。
唔洗加蜜糖,呢个茶饮落系淡淡薄荷同生姜味,饮到底就姜味重d。蜜糖都唔会太甜。饮完个身好暖。
冻Matcha Latte $47
冻Matcha Latte今次茶味浓少少。可能见天气冻,冰量较少,唔会太冻。
今年食咗一餐安静既冬至饭,饱肚又满足。