2018-11-19
早前见好多朋友仔大推位于大围的猪手工房,系火炭返工的我,早早已经Plan好同埋同事系放工后去大食一餐。餐厅虽然位于工厂区,但其实超近大围火车站,只要系A出口一出转右,行3、4分钟就会到。餐厅分为室内及室外的用餐区,大家可以按自己的喜好去拣位置坐。虽然餐厅新开唔系好耐,但Weekday都有10枱客到,认真唔可以低估。脆炸鱿鱼圈配沙律酱炸得金黄,鱿鱼几有咬口,可惜个粉厚左DD,不过整体都算可以的。系香港真系唔系好多餐厅有意大利云呑,见餐厅有波菜杂菌意大利介子云呑,谂都无谂就照Order。一食就知无叫错,云呑的杂菌馅料好香,同我系英国食的味道好相似。加上好Creamy及香浓黑松露味的忌廉汁,再加埋洋葱粒,令到呢份意大利云呑的味道更升华。餐厅共有两款香肠拼盘,餐厅推介为精选德国香肠拼盘。共有5款肠仔,可以令你次过试晒所有味道。最上个条大肠味道香辣,而且份量十足;最肥个条肠应该系司华力肠;幼长的肠的皮较脆;白色个条酿左香草系入面,味道会较为丰富;双连的幼肠的油脂较多,所以都系5条肠最香口的一款。富有甜味的烧烤汁,可以平衡肠仔的咸味。虽然唔知同铜锣湾有咩关系,不过呢客招牌铜锣湾第一脆爆咸猪手果然同
虽然唔知同铜锣湾有咩关系,不过呢客招牌铜锣湾第一脆爆咸猪手果然同个名一样咁脆!唔似其他餐厅又厚又硬死个壳的猪皮,猪手工房的猪手肉嫩,皮又薄又脆,绝对令人一口接一口!
另外一提,餐厅的午餐Menu都只系40蚊(虽然唔系食猪手),如果大家系附近返工,可以考虑下猪手工房。
钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)