2021-11-29
今日喺科学园做完野,见到梨满园韩国料理有烧肉放题,即刻叫老公过黎烧肉先~自从搬左新屋后,为左唔想成间屋一阵油烟味,已经唔能够喺屋企烧肉。 餐厅门面好光猛,里面环境充满韩国味道,空气流通又干净,唔会油淋淋。座位好宽敞,坐得好舒服。烧肉时都唔大烟,吸油烟𠮶方面都做得几好。除左放题,可以散叫韩国料理,食物款式都几多,价钱亦好相宜,唔食放题都可以食韩国晚餐。韩烧放题嘅食物种类都几多,肉类海鲜类夹埋都有十几样,仲有饭面、小炒、寿司、煎炸物,都几岩食。我地都叫左好多野食,先黎个泡菜汤同海带汤,暖下个胃先,泡菜汤味道酸,偏辣;而个海带汤鲜香,咸味刚好,唔错。Order左牛板键,牛肩肉同一口牛粒,油花均匀,颜色好靓好新鲜,牛味亦浓郁。烧一烧两面已经香喷喷,带有轻微嘅牛油香味,而肉嘅口感亦好腍好juicy,一d都唔韧。黑豚腩肉,脂肪唔多,加d盐调味,可以食到豚腩肉本身原味嘅滋味。而金菇肥牛卷,猪颈肉等等都系要order再encore嘅食物👍海鲜方面有青口,海虾,带子同鱿鱼可以烧,我地叫左份带子,少少麻油胡椒粉调味,细细粒但鲜味都够,口感爽嫩清脆。刺身叫左三文鱼,未必够厚身,但烧肉可以有刺身食都过到瘾。另
刺身叫左三文鱼,未必够厚身,但烧肉可以有刺身食都过到瘾。另外有寿司同紫菜包饭,炸物方面炸鱿鱼同炸鸡都好脆,但又唔干身,呢个价钱有咁多选择真系几抵食。
饮品同甜品选择相对少,但有茶有汽水有啤酒,已足够满足我地🥰
几喜欢喺科学园食饭,有一种休闲感,就好似去左旅行,希望好快就可以再✈