2015-12-18
「香港地小人多」对大部份人黎讲一D都唔会陌生。喺地产霸权、地价贵到惊人情况之下,香港不知不觉「发明」左好多新产物,好似乜野「限时九十分钟交枱」既concept喺外国人眼中简直系不可思议!所谓一分钱一分货,有时候为左想坐得耐D、坐得舒服D,唔想同隔离枱既陌生人只系相隔一条小小既空隙,但代价往往就系要付出天价去食一D严重overprice既食物!除左「食得招积」之外,出名精打细算既香港人亦都唔系羊牯,就算afford得到但往往都好着重「性价比」,好似位于尖沙咀既九龙Shangri-La就系一个好例子。一开始我以为呢间位于五星级酒店阁楼既餐厅一定贵到乜咁,但原来价钱比我想像中合理得多,所以决定喺庆祝纪念日呢个咁特别既日子去试一试是龙定是虫!Raw Sicilian red prawns, avocado, green apple and yogurt sauce ($280)︰由牛油果打造而成既「表皮」,包裹著由红虾、青苹果以及乳酪汁一齐搅拌而成既馅料。可能因为用左水果同奶类制品捞埋一齐,呢个好似日本寿司既卷物整体感觉「酸味味」咁,十分开胃醒神,非常适合果D钟意喺main course前食一
除左「食得招积」之外,出名精打细算既香港人亦都唔系羊牯,就算afford得到但往往都好着重「性价比」,好似位于尖沙咀既九龙Shangri-La就系一个好例子。一开始我以为呢间位于五星级酒店阁楼既餐厅一定贵到乜咁,但原来价钱比我想像中合理得多,所以决定喺庆祝纪念日呢个咁特别既日子去试一试是龙定是虫! Raw Sicilian red prawns, avocado, green apple and yogurt sauce ($280)︰由牛油果打造而成既「表皮」,包裹著由红虾、青苹果以及乳酪汁一齐搅拌而成既馅料。可能因为用左水果同奶类制品捞埋一齐,呢个好似日本 寿司既卷物整体感觉「酸味味」咁,十分开胃醒神,非常适合果D钟意喺main course前食一D无咁浓味既食物既朋友!
另外,值得一提既系食物温度控制得非常之好,厨师喺计算食物上枱时既温度时必定非常仔细,所以即使海鲜吸收左面既热力之后佢地仍然系热辣辣,抵赞!
另一方面,碟既底部亦都放左几滴espresso同埋少少mustard,所以钟意食浓味食物既朋友都唔需要担心。除此之外,鹅肝既取材令到佢非常香口,只可惜「强敌当前」,相对咁特别既猪柳令佢感觉相对平淡!
呢个tiramisu一D「意大利芝士饼」既影子都冇。铺满朱古力粉既cream下面放左一块深黑色、带点espresso味道既啫喱,旁边亦放左tiramisu味既自家制雪糕。虽然,呢个tiramisu同平时食开既感觉非常唔同,但细看之下原来平时tiramisu所需要既所有材料呢度全部都齐晒,非常有特色绝对系必试之选!