2019-03-05
小编做过服务同饮食业(同行友人亦都系),做过几年咖啡店,唔通又要同你讲咩。其实真系要,因为有D人会觉得我地呢D会即场向职员反映嘅人等如 _客,佢地唔会知你可能都系做服务,觉得你就系奥客。自问serve人嘅时候对得住良心,亦都见过唔少麻烦客。自己出到去都会注意下自己嘅言行举,不过有时都唔知自己系个客,定个职员系客,有D职员真系高高在上,不可一世。讲返呢间先。其实小编喺佢开业之后都光顾过几次。𠮶时所有野都系好D嘅,尤其系服务态度。小编系食过D野好食,咖啡同其他野饮都好好饮,又坐得舒服。小编成日都向其他人介绍呢间cafe。小编呢排先玩openrice,本身想比个好评支持下佢地,但因为太耐无去,相都旧哂,费事比D唔准碓嘅资料,就谂住揾次再去食先再写。点知无黎呢度一年,好多野都变哂。首先想讲下呢度嘅服务态度。大致上呢度D员工都系一般,唔好但都又未到好差。(不过冇同其他员工交流过唔知)以上嘅描述当然唔包括个别员工啦。落单位员工唔知系咪带住耳机同其他同事沟通,所以心不在焉,两个人分开叫,一个人只叫一杯咖啡,冇customise,佢都要人重复。其实呢个唔算大问题嘅,但会令个客觉得你做紧乜。其实𠮶度咁多
自问serve人嘅时候对得住良心,亦都见过唔少麻烦客。
点知无黎呢度一年,好多野都变哂。
落单位员工唔知系咪带住耳机同其他同事沟通,所以心不在焉,两个人分开叫,一个人只叫一杯咖啡,冇customise,佢都要人重复。其实呢个唔算大问题嘅,但会令个客觉得你做紧乜。其实𠮶度咁多员工,又唔见佢地有野做紧,你忙可以叫第二个帮手。
咖啡黎到先系最大问题。我地叫左三杯咖啡,一杯latte同两杯flat white。我拎第一杯咖啡黎𠮶位员工上枱唔同我地讲系咩黎。佢上第二杯时,我地问佢第一杯系咩,佢答latte,第二杯佢就话系flat white。到第三杯黎到,佢又话系latte。跟住我地就同佢讲,我地系叫左一latte二flat white㖞,佢就答,咁头两杯系flat white,最后𠮶杯系latte啦,跟住就走左,冇谂住帮我地confirm。
哇!乜宜家D人可以求其到咁架咩!虽然两杯野饮系冇乜分别姐,咁始终真系有D分别架嘛,如果唔系整两个名比佢地做乜。
你地可能会觉得系小事,但卖咖啡饮咖啡到咁求其,小编系难以接受。
之后小编就忍唔住同D职员讲,落单𠮶位员工就过黎帮我地处理。最后佢就想帮我地换过其中两杯咖啡(其中一杯有条眼睫毛唔知几时跌左落去),我地净系换左有眼睫毛𠮶杯就算,费事嘥野。
虽然呢度唔系专卖咖啡,有其他野食卖埋,都唔代表可以对咖啡咁求其。
既然呢度都请得D又识拉花又识咖啡嘅人,点解唔认真到底呢?
定还是文青cafe唔可以要求咁多,要讲句「文青系咁架喇」?
嗡完一轮废话就讲下其他野。
呢度宜家有自己嘅杯,而且仲大左。
咖啡比以前淡左D,似饮紧奶多D。
但D泡打得好滑,亦都好 standard。
不过咖啡温度高返少少会较好,宜家系暖偏冻。
小编由以前开始已经好钟意坐 oustide,因为好空扩又好舒服。
以前嘅咖啡少D,但味道浓D好饮D。
宜家唔知仲有冇serve呢两款野食。之前食过几款菜式,味道都几好。