2023-11-27
不良销售 屈老人家🤬🤬🤬🤬最近家有大陆长者亲戚来港 探望老人家(90 歳),谂住近近地,平平地,去黄大仙豪苑中心楼下 百好名宴 饭个晚餐。在餐牌楝了 B座,$698,够晒 5 个长者和工人姐姐食。埋单时收银处亚姐话 $1,100 几,我问单解咁贵?睇下张单,居然变咗 A 餐!但枱单系手写 B餐㖞!收银亚姐好冷静地话:「你食咗喇㖞。」我当然同亚姐嘈啦,「我叫 B餐,你手写枱单都系 B餐 仲写埋价钱 $698,你地落单就 A餐?趁住全枱老人家倾计 冇留意食咗,伱地就可 多 $300?」亚姐充满自信地话「你冇留意条鱼唔同?食之前你唔出声?而家你食咗,你享受咗,咪当同老人家食餐丰富啲啰⋯⋯」喂,A 餐同 B 餐,系虾 / 龙虾 和条鱼唔同,其他小菜系完全一样㖞!老人家挂住倾计,留意唔到,要硬食?从亚姐嘅专业反应和对答自如,有理由相信 唔止一次发生此类事件啦,好明显系刻意落个贵餐,收贵几百蚊!😡😡🤬🤬都好明白 疫情过后,食肆经营仍然困难,但做街坊生意 最紧要老实,一枱老人家,趁机落错单?老人家好肉赤,离开酒家仲好唔愤气,亦好唔明 究竟落单果个错,定系食果个错!当然,亦发誓以后唔去 百好名宴!🤬🤬
🤬🤬🤬🤬
睇下张单,居然变咗 A 餐!但枱单系手写 B餐㖞!
收银亚姐好冷静地话:「你食咗喇㖞。」
🤬🤬🤬🤬