无论由上环站、香港站定中环站过去,都必需经过大大少少嘅斜路先去到石板街。虽然行上去唔系话好斜,但大热天时行,你都咪话唔辛苦。位于石板街旁嘅 Yakiniku Great,全店主打一样食物,日本黑毛和牛!餐厅走fine dining 路线,所以座位唔多,bar 枱大约可以坐10-12个人,另有一长枱适合大班人一齐畅聚。由于餐厅走专业高档路线,所以只主打和牛,当中有唔同嘅部位任君选择,bar 枱前有一幅 beef cut 大图片,客人可以清楚对照餐牌上唔同牛肉部位嘅位置同名称。我对牛肉部位唔太理解,所以职员都好细心,会逐一解释每个部位嘅口感同肉味。如果都系揸唔定主意,仲可以拣omakase。我就选择咗一个每日限量供应10 set 嘅 KIWAMI omakase。呢款omakase 总共有7款肉,一开始当然系刺身 Negitoro,大块紫菜上摆放了少许饭,再配上和牛肉茸,少许洋葱、葱粒及淡酱油,一次过放入口,味道完全不如想像。初头以为会食到好浓嘅牛肉味,甚至会有少许腥味。但食落先发现,原来系十分清新嘅鲜味,有少许似食呑拿鱼toro,牛肉脂肪令肉质非常嫩滑,淡淡牛肉味随之而来,系意料之外嘅味

呢款omakase 总共有7款肉,一开始当然系刺身 Negitoro,大块紫菜上摆放了少许饭,再配上和牛肉茸,少许洋葱、葱粒及淡酱油,一次过放入口,味道完全不如想像。初头以为会食到好浓嘅牛肉味,甚至会有少许腥味。但食落先发现,原来系十分清新嘅鲜味,有少许似食呑拿鱼toro,牛肉脂肪令肉质非常嫩滑,淡淡牛肉味随之而来,系意料之外嘅味道。

刺身之后系Shakushi 同 Misuji 职员除咗介绍每一款和牛之外,仲会为你烧埋,当然客人亦可以选择自己动手,享受烧肉嘅乐趣。一薄一厚嘅两个不同部位都系稀少部分,Shakushi 每边烧约三秒之后配上bubble soy sauce 同即磨wasabi 一齐食,食落觉得油脂含量较高,淡淡肉味。相反牛肉粒 Misuji 就牛肉味浓郁,亦因为厚切嘅关系,食落好似食和牛扒一样,肉味蔓延口腔之中。

再嚟就系人企最高嘅Misuji同Daisankaku。相比之前厚切,misuji 薄肉片入口即融,而Daisankaku系赤身肉,油花无咁丰富,但食落肉味更浓郁,更有嚼口。两款肉各自配上以苹果汁同麻油特制嘅烧肉酱汁,增加味道层次。

第三碟烧肉系厚切西冷,肉味最浓,油花不算多但分布平均,而且好有弹性!
再之后就系一个配木鱼汤嘅烧肉,原谅我真系记唔得晒d名称,因为实在太相似,又全部日文。呢款烧肉每边烧几秒,跟住将佢浸落木鱼汤到进食,其实用嚟间场的确几好,木鱼汤可以帮手清一清口腔,迎接之后嘅最后一碟和牛,亦系全晚嘅主角!

Chateaubriand系整只牛最中心、最厚、最高级嘅部份,系非常柔软嘅极上和牛肉,职员话一只牛只得3块呢个部位,真系不得了!

职员烧到半熟后将牛肉放喺白饭面,面头再放上新鲜北海道海胆,再淋上用牛油、蒜头同酱油煮成嘅酱汁,再洒d葱粒,望见都流晒口水!相机食咗几十次自己都未食!海胆牛肉同日本香饭一次过摆入口,系形容唔到嘅美味!如果话金莎系天堂跌入凡间嘅美食,呢个绝对系宇宙跌入我面前嘅人间珍品!
2019-05-27