2014-09-19 2601 浏览
今晚嘅饭局系为咗FAREWELL个同学,我哋成班都系第一次食呢间。我哋订咗枱所以唔洗等位,不过当晚系星期四,间餐厅都坐唔满。间餐厅系楼上舖,有两层,我哋张枱喺三楼。一打开门就见到啲装修好有特色,好有中国嘅气息,亦几富丽堂皇。最特别就系我哋张枱中间竟然有一盘金鱼,真系好令人赏心悦目!坐低后,佢会有壷茶同一碟小食。壷茶好特别,味道有啲似玄米茶,茶叶系一啲黑色嘅种子。但啲小食实在太少,七个人先得一小兜,一人都冇一粒花生。。。开始讲返啲嘢食先:个炒饭,水晶肴肉同鸡丝粉皮就不过不失啦,但以将近一百蚊嘅价钱噄讲就唔系咁抵啰,出面大把地方整得好味过佢,大碟过佢同平过佢啦~麻辣肚丝- 味道几好,够辣,肚丝切得够幼北京填鸭- 鸭做得几好,但皮不够脆;而啲面皮我哋一致应为做得太厚喇。牛肉刀削面- 刀削面很滑,质地偏淋,牛肉汤底浓郁格格楂楂肉- 其实就系山楂咕噜肉,加咗完粒山楂,酸酸甜甜好开胃,出面嘅色素糖浆咕噜肉完全冇得比!!啲肉有人话肥,但我觉得啱啱好。士多啤梨拔丝- 上网见到好多人食加上其他餐厅少有,所以点咗。食落同冰糖葫芦冇分别,有层糖胶包住粒士多啤梨。最特别系上面啲拉丝啰。呢碟嘢最主要系用嚟欣赏,
炒饭
水晶肴肉
鸡丝粉皮
麻辣肚丝
麻辣肚丝- 味道几好,够辣,肚丝切得够幼
北京填鸭
牛肉刀削面
牛肉刀削面- 刀削面很滑,质地偏淋,牛肉汤底浓郁
格格楂楂肉
士多啤梨拔丝
士多啤梨拔丝- 上网见到好多人食加上其他餐厅少有,所以点咗。食落同冰糖葫芦冇分别,有层糖胶包住粒士多啤梨。最特别系上面啲拉丝啰。呢碟嘢最主要系用嚟欣赏,食用价值不大。

今次写食评嘅主要原因系想佢改善吓佢嘅服务。其实佢服务态度唔系差。待应会好主动介绍啲菜色、仲好乐意帮我哋影相。不过佢哋太钟意收起人哋碟𩠌。有啲剩返啲配菜佢就问都唔问收走,阻止都嚟唔切。有啲剩返一件佢就不断提你叫你食咗佢。其实又唔系有人等紧位,附近仲有吉枱添,点解佢要咁急,唔俾人慢慢食呢?呢间嘢最主管系食个环境,食物都唔错,如果可以改善吓佢嘅收碟速度咁就更好喇~
2014-09-11
麻辣肚丝