2011-01-25
呢日,同班同学温完书。去揾地方食饭,估唔到佢地会黎呢度食。唔知几时开始,我觉得呢度啲野食系价格同份量渐渐成反比。叫我入黎呢度食,我系多么的不愿意。不过,就比佢地话事啦。入到去,都无乜特别既。只系觉得有啲迫,而且还有一点点既唔自在。睇完个餐牌,决定叫个四人餐再加啲意粉同小食。前菜、小食餐汤都不外乎红汤同白汤。我记得以前多数都系饮白汤,而佢既味道都系一成不变。点形容,可以用个稠字黎形容。不过配料都算几多,蘑菇同鸡既份量都算颇多。蕃茄焗薯皮唔讲唔相信,呢个反而算几有睇头既一道前菜。首先,只系将烟肉、蕃茄放上薯皮再焗。呢个配搭无可能会难食,薯皮唔好食就淤皮啰。辣味鸡翼呢个鸡翼都算经典啰,点解咁讲。因为我食唔到辣味咁滞,反而个鸡翼系好咸。感觉上咸到似系食紧椒盐鸡翼,不如改名叫椒盐鸡翼仲好。派对小食拼盘又一无难度之作,但我又唔觉佢好食。因为只系得炸薯条系新鲜炸起,呢个叫好食啲。其他既,好似芝士条、凤尾虾全部只系室温。好似系由开市放到而家,唔通,呢啲食物新鲜炸起系件难过登天既事?意粉、薄饼香蒜肉丝意粉感觉上,蒜味真系几重。意粉就同蒜蓉一齐炒,不过青豆、肉丝等既配料应该系最后先放上面。因为我完全感觉唔
意粉同小食。
前菜、小食
可以用个稠字黎形容。不过配料都算几多,蘑菇同鸡既份量都算颇多。 蕃茄焗薯皮唔讲唔相信,呢个反而算几有睇头既一道前菜。首先,只系将烟肉、蕃茄
放上薯皮再焗。呢个配搭无可能会难食,薯皮唔好食就淤皮啰。 辣味鸡翼呢个鸡翼都算经典啰,点解咁讲。因为我食唔到辣味咁滞,反而个鸡翼系好咸。
感觉上咸到似系食紧椒盐鸡翼,不如改名叫椒盐鸡翼仲好。 派对小食拼盘又一无难度之作,但我又唔觉佢好食。因为只系得炸薯条系新鲜炸
唔通,呢啲食物新鲜炸起系件难过登天既事? 意粉、薄饼
料应该系最后先放上面。因为我完全感觉唔到有蒜味,意粉既质感都算中规中矩,无咩突出可
言。 卡邦尼烟肉蘑菇阔条面谂起卡邦尼,我只会想起意粉屋既卡邦尼意粉。用上左多种芝士既
意粉,果种芝味真系留在口里都颇长既时间。但呢个味道就强差人意啦,因为我觉得只系忌廉
汁阔条面。忌廉味太重,食完有种唔应有既"漏"。食完真系就住就住,果种感觉真系唔知点形
容。 肉酱意粉见到呢兜意粉,已经心感不妙。因为食落真系肉酱捞肉酱,而且系味道颇
咸既肉酱。虽然蕃茄味都算几浓,但肉酱已经盖过蕃茄既味道。呢碟既主角反而系肉酱,意粉
要转投做配角。意粉都只系麻麻,无乜口感。 肉酱千层阔面食左十多年,都系唔明白点解要加上薯蓉。个阔面好韧,唔系好易
切得开。个肉酱既味同上面碟意粉无乜分别,都系肉酱捞肉酱。而个薯蓉既作用系当食
完个阔面唔饱,你仲可以食黎饱肚。味道都系淡而无味,真系又一经典之作。 带子火山批食完真系变哂火山look,因为真系无谓之作。个批最好食只系批
边,芝士既份量系最多。至于配料,就无乜特别好唔好食。不过都唔算系突出,只属平
平之作。批边算系最好食既一环。 食完呢餐,真系唔知俾一百几蚊食左啲咩。讲真,出面仲有更多既选择。此外,我个同学
当见到会员卡只需300元(大专优惠价)。即刻买左个一年既会藉,我心谂。最多都系用到
300蚊既优惠券,实际上都唔算好抵。始终,呢度既野食唔太吸引,就算个会藉唔使
钱,我都未必想要。对于购买会藉,都系三思后行,唔好冲动。
值得一提既系,呢度啲服务认真麻麻。当我地结帐离座既时候,竟要成个字既时间先
叫到服务员过黎,都唔知系咩野服务?