2023-04-30
作为香港人一尽地主之宜,特登带一班因为疫情关系三年无来香港既台湾朋友,一共6大2小来食啲地道香港名店,点知比人㓥。唔知系咪因为我哋成枱都讲普通话,又撞正五一黄金周,所以有特别待遇,觉得我哋似水鱼。 老公先喺门口鱼缸睇住海鲜点菜,点咗两只响螺切片生食,坐到埋餐枱侍应同我报重量,一只三斤几,好彩老公多口问句几钱,阿姐报价$80一両,计计数即刻O咗咀,成三千几蚊一只,我哋即刻话唔要,转过头阿姐又过来报另一只响螺是2斤,都要二千几蚊只,咁贵梗系唔要啦,然后阿姐就话已经㓥咗,无得唔要!点解啲剧情咁熟面口,咁似警讯啲骗案既? 夹硬将啲药材切碎磨粉就成日听,夹硬话㓥咗海鲜,局我哋食咗佢㖞,真系靠创发见识到呀!阿姐你咁讲唯有照要,碟生切螺片出到来只够6个大人分,细路都无食过,张单收我$25xx ,即系一片螺片平均要$4xx!我真系唔知自己食咗啲咩……老实讲,食物质素是对得起这老店的招牌,食到尾声阿姐问我哋要唔要糖水,佢话有两款,所以我就话一样一半啦,因为我觉得阿姐咁问得,糖水应该系送既。到糖水上枱,我哋又系多口问句,先知道糖水都系要收钱,睇返收据,分别系$40/$30一碗。咁讲真,你要收钱我就未必要咁
老实讲,食物质素是对得起这老店的招牌,食到尾声阿姐问我哋要唔要糖水,佢话有两款,所以我就话一样一半啦,因为我觉得阿姐咁问得,糖水应该系送既。到糖水上枱,我哋又系多口问句,先知道糖水都系要收钱,睇返收据,分别系$40/$30一碗。咁讲真,你要收钱我就未必要咁多碗啦,然后我同阿姐讲,要收钱我哋唔要啦,阿姐又用同一个理由话啲糖水出来无得退,𠮶吓真系著著地。
香港酒楼惯例糖水果盘都系送既,你如果要另计钱唔紧要,打开门做生意个个手法可以不同,既然同行规唔同系咪应该同个客讲明糖水唔系送既,避免误会,等个客自行决定。最后阿姐声称老板请我哋食,真心我唔系要R糖水食先嘈你架。
食一餐饭点既菜有2项都靠生米煮成熟饭既骗徒手法昆个客埋单,个客唔问就唔讲打算瞒天过海,真系点可以唔登特为你打篇食评阻止下枱客中伏先得?
大家过来食一定要问清楚价钱斤数,香港一斤是16両,创发阿姐话佢哋无菜单也没有价钱牌,要来食既真系要睇路!