2017-06-09
大坑一向系觅食嘅好地方,入夜之后气氛宁静,无咗铜锣湾的热闹,但唔少好味的,隠世的,低调的餐厅都选择喺大坑落户。最近工作上有啲突破,觉得又有藉口可以庆祝一下,于是就黎左近排有几个吃货老友推荐嘅Bovini食饭。呢度嘅餐牌简单,主要有3款set dinner。其实deluxe 已经够食,不过侍应话个ossobuco系煮左6个钟先完成的,好似好劲咁,我地又心思思想试埋,于是就叫左个premium (绝对系眼阔肚窄!)一开始先来一个沙律。沙律菜新鲜爽脆,捞咗份量适中嘅酱汁,系一个几开胃的前菜。然后就到汤同餐包。个包有惊喜!唔系一般烘热咗嘅餐包咁简单,而系烘热咗嘅蒜蓉包! 包是外脆内软的,加上蒜蓉,真系好味,同某高级酒店扒房的蒜蓉包有得挥呀!呢个龙虾汤又系好正,真材实料,味道浓郁,但又唔会过咸,真系饮到停唔到口呢个蘑菇汤望落平平无奇,但其实好有惊喜。个汤味道好复杂有层次,而且非常之smooth。忍唔住问下侍应系点煮的,佢话个汤由多种蘑菇打埋一齐的,上台前再加cream打多次,唔怪得觉得咁足料但又唔会食到一粒粒菇啦!跟住,就到另一惊喜杰作!个蟹饼煎得好香,切开之后,真系见到好多好多嘅蟹肉,食落每一
呢度嘅餐牌简单,主要有3款set dinner。
(绝对系眼阔肚窄!)
一开始先来一个沙律。
Classic Caesar salad
沙律菜新鲜爽脆,捞咗份量适中嘅酱汁,系一个几开胃的前菜。
然后就到汤同餐包。
蒜蓉包
龙虾汤
蘑菇汤
跟住,就到另一惊喜杰作!
蟹饼
个蟹饼煎得好香,切开之后,真系见到好多好多嘅蟹肉,食落每一啖都系蟹肉嘅鲜味,真系非常足料,非常好味。侍应话佢哋嘅大厨系洲际酒店出身嘅,唔怪得呢个蟹饼咁有高级酒店扒房出品嘅风范啦
其实食到呢度,已经饱左一半!
好戏在后头,之后嚟嘅主菜,又系好高质素嘅出品。
Roasted whole lamb rack
呢个烧全羊架份量十足,大厨烧得好好,一啲都唔会硬或者韧,外面香脆,入面好juicy
睇下呢个迷人的粉红色,肥美的羊肉近乎冇膻味,而且鲜嫩无渣,好羊之人不能错过
Risotto
压轴的risotto大得惊人
牛膝煮得软腍入味,risotto 充分吸收酱汁,味道非常浓郁
可惜我哋实在太饱,将大半兜risotto都打包了。
呢个晚餐真系食得非常满意,几样野食都有惊喜,而且食得出大厨好有诚意好用心去制作,而价钱就比酒店高级扒房平一截,下次要食好嘢,有嘢要庆祝嘅时候可以再黎啦
临走发现呢度有set lunch,价钱更加经济实惠!