2018-06-09 185 浏览
系日本返黎之后,就一直好挂住果到食过既一碗挂汤力强、面质弹牙既沾面唯有系香港揾返间日本人做既餐厅顶住瘾先~order左特浓豚骨沾面同鱼介豚骨沾面其实两碗面既配料同面底都相同,只系汤底唔同我就觉得两种汤底既味道大同小异,如果中意食浓味啲既朋友就推荐特浓豚骨汤,而淡口味既朋友就会中意鱼介豚骨汤。同埋特浓豚骨汤浮面既油脂相对较鱼介豚骨汤少。汤底味道唔差既,食完唔会颈渴,食到最尾都唔会太腻,汤入面仲有两旧肉添,肉质几嫩嫁,汤底表现算唔错既哩到既沾面选用既系小麦拉面,同我系日本食既系一样嫁!(哩个系我想试哩间沾面既最主要原因)当然,哩到既面质冇日本食到既咁好食。我中意食弹牙爽口既面,所以叫左硬身果种,但黎到啲面好似煮耐左咁,浆住左,可能无过冷河,成块面饼咁。食落面质无口感,无特别其实都几失望,因为我最期待既系佢既面质~配料方面有溏心蛋半只、两片叉烧同四片笋溏心蛋普通,蛋白唔弹牙、蛋黄过熟唔流心,蛋系无味嫁,严格黎讲唔可以话系溏心蛋,只可以叫半熟水煮蛋叉烧系半肥瘦叉烧(油脂其实较少,瘦肉部份占多),因为上台前用火枪烧过,油脂既香气逼出黎,多左炙烧既香味,加上瘦叉烧肉肉质嫩滑,几好味!平时见到半点肥

order左特浓豚骨沾面同鱼介豚骨沾面

鱼介豚骨沾面

其实两碗面既配料同面底都相同,只系汤底唔同
同埋特浓豚骨汤浮面既油脂相对较鱼介豚骨汤少。
汤底表现算唔错既

其实都几失望,因为我最期待既系佢既面质~

配料方面有溏心蛋半只、两片叉烧同四片笋
叉烧系半肥瘦叉烧(油脂其实较少,瘦肉部份占多),因为上台前用火枪烧过,油脂既香气逼出黎,多左炙烧既香味,加上瘦叉烧肉肉质嫩滑,几好味!平时见到半点肥肉就调头走既我都食左两小块

笋算爽口,但就无咩特别

总体黎讲,哩碗沾面唔算差,但唔会有突然想食既冲动

一生悬面无论系店铺形式、经营模式同选用既面都同日本一模一样,其中一、两个厨师都系日文沟通添。
虽然系贴近日本既感觉,可惜味道、弹牙口感既面质仍然不能同日本既相提并论,睇黎要食返好食既沾面,要留意住几时有飞日本既平机票啦!
2018-06-09