2024-02-28
今日心思思想食乌冬,俾我喺北角揾到呢间日本嘢原来其他地方都有分店,不过今次就第一次食喇~呢到主要食丼饭同拉面,食乌冬嘅话,就得咖喱乌冬同埋寿喜烧可以拣。见天气冻冻地,就一于食个寿喜烧暖暖肚。寿喜烧可以配饭,或者加$5转乌冬,其他嘢饮同配料就可以另外加钱嗌~ 呢到系用电磁炉加热,店员帮你开炉后,就自己调较热力。锅入面大概有5块牛肉(都偏大块),有几块菜,有少少菇同葱做配料,乌冬就普通一碗乌冬,另外送咗一只生蛋做沾酱。份量嚟讲,一个人食都够饱。汤底不过不失,较一般寿喜烧淡味,但慢慢煮下煮下就浓味返啲。牛肉正正常常,因为都几大块,要咬耐少少。啲菜索晒汤底精华,劲正乌冬煮一阵都吸晒汤底味,就咁食都好味。我朋友就叫咗个一人套餐: 一碗牛油拉面+细叉烧炒饭。牛油拉面都系普普通通,冇咩特别。都系同香港大部份拉面店一样,一堆粟米同昆布做配菜。面同汤底味道还好,都有牛油香味,不过唔系正宗拉面铺,都唔会放好大期望。个叉烧炒饭就咁食就冇咩味,加咗拉面汤做汤饭会好味啲。但都唔系好特别推荐。都算系行过医下肚都可以选择嘅餐厅,下次试下啲丼饭可能会好啲 拉面就未必再试喇~ 但寿喜烧就可以encore题外话: 个收银
汤底不过不失,较一般寿喜烧淡味,但慢慢煮下煮下就浓味返啲。
牛肉正正常常,因为都几大块,要咬耐少少。
题外话: 个收银姐姐好friendly,几多嘢讲haha