当金鹤仲响土瓜湾嘅时候,我已经想去食,但当想去嘅时候佢已经执左,而其他分店又比较远费事去。如事者唔知到几时,旺角又开左间分店,我都系近排先赫然发现。见咁近,去试试啦。《鸡🐔白汤拉面🍜》如果我冇记错,早响而家一间响歌赋街嘅神店卖炸牛蒡配鸡🐔白汤拉面之前,呢间金鹤已经做紧。所以,炸牛蒡先至系最大特色。香味 (3.5/5) - 唔算十分香,可能因为本身鸡白汤香味并唔强烈,所以就咁闻,香气系欠奉。闻到主要系炸牛蒡阵炸油味。汤头 (2.5/5) - 如果你认同,「鸡白汤鸡味一定要浓」呢句说话,咁你就会有所失望。呢碗汤嘅鸡味本身系比较淡,我明白呢度有另一款更贵嘅选择,叫《极浓。鸡🐔白汤拉面🍜》,但如果你话,要加40蚊叫碗极浓,个汤先有足够鸡味嘅话,我就觉得一开始就唔好做个普通版啦。老老实实,个汤其实系几顺滑嘅,甜度够,咸度偏低(啱我口味),只不过叫得鸡白汤,我对鸡味嘅存在感有一定预期,所以系有d失望。面条 (3/5) - 目测系中细面,直身,偏白,小麦味算有,挂呢款汤ok,不过不失啦。配料 (4/5) - 虽然香味,汤,同面条都唔系高分,不过配料我认为有货交。先讲配料中嘅主角,鸡叉烧。鸡叉烧用嘅部

《鸡🐔白汤拉面🍜》
鸡🐔白汤拉面🍜

配料 (4/5) - 虽然香味,汤,同面条都唔系高分,不过配料我认为有货交。先讲配料中嘅主角,鸡叉烧。鸡叉烧用嘅部份系鸡胸,虽然我唔认为系慢煮,但味道同质感我觉得都系几好,算几好味。

除左鸡叉烧之外,个炸牛蒡当然系第二主角啦。讲真,香港人近乎系冇食牛蒡嘅习惯,你问我牛蒡系咩味我真系答你唔到。呢个炸牛蒡系我响零概念嘅情况食,点知一试,又几好味㖞!我觉得佢似咩呢,似爽口嘅M记炸薯条,味道系真系有几分似。佢脆脆嘅口感,甜甜地嘅味道,的确系为整碗面带黎另一个层次。

猪叉烧方面,食落我觉得系用左猪里脊,因为比较柴,似食紧瘦嘅猪扒。肉味算普通,麻麻地。

溏心蛋🥚方面,只有半只,味道系好不过熟得D,只有半只食得唔过瘾。方面就碎左d,麻麻地。

整体 - 不推荐。不过,如果你对鸡白汤拉面要求唔系高,而又经过,食返碗系冇问题。
题外话/补充资料: 呢间店服务算系差,我唔主动叫佢,佢都冇比水我(水唔系自助式)。另外,佢上碗面时,错误地跟多左一只(额外一碟)溏心蛋,我开初冇为意,佢5秒后过来攞走左碟蛋,话:“唔系你嘅”,而冇讲对唔住之类嘅说话,呢吓真系要弹弹佢!我唔系想占平宜,不过因为佢地错误上错菜而要攞走我个盘上面嘅菜,一句对唔住或唔好意思系基本吧?Overall我都系比 OK,因为我始终都系觉得味道先系最重要。
2024-10-03
用餐优惠