餐厅: 八月花 (東薈城名店倉)
资讯:

餐厅: 八月花 (東薈城名店倉)
资讯:

2022-03-27 1421 浏览
难得放假去远少少嘅东涌行街,自助餐无得食,就拣咗去八月花饮茶,可惜星期五无得用yuu优惠套餐,其余套餐又唔抵食,就散叫啦。饮茶除咗点心要好食,当然个「茶」都好紧要,佢嘅铁观音有清香花味,赞👍🏼叫咗2个点心1个粉,最后加1个甜品。落单唔够10分钟上枱居然系个安格斯牛河。其实腌肉真系食唔出咩安格斯牛味啰,咪同一般牛肉差不多,不过,肉系软淋嘅😁 对我黎讲湿炒河最重要个芡汁有冇兜匀啲粉同好唔好食,其余配菜同肉都不太重要😁 咁佢个汁都好味,食到豆豉嘅香味。不过,就系似粉、肉、汁分别一早整定之后执料咁执一碟,唔太似即炒😅 之后上鹌鹑蛋烧卖再放低豉油,我就立即倒晒豉油落去,结果阿姐话个豉油系落肠粉 死火,咁会否咸死呢?幸好,佢个系甜豉油同个烧卖都夹比起平时无落豉油干食更好味个姐姐好好,立即攞过碟豉油比我落肠粉。个酥脆虾朋友话似油炸鬼炸两咁,好食,我就觉得佢都整得几脆,虾实净,粉皮都算适中几好味不过口感同脆网虾肠粉系有分别。最后,芝麻糕反而有惊喜,图片系芝麻卷嘅图,点知上枱系芝麻糕,原来menu写的系芝麻糕,我好怕食鱼胶糕😆 但食落去黑芝麻香微甜正合我哋口味 佢无落重鱼胶,个糕唔会实的的唯一唔好嘅系佢

叫咗2个点心1个粉,最后加1个甜品
落单唔够10分钟上枱居然系个安格斯牛河。

豉椒安格斯牛河

死火,咁会否咸死呢?幸好,佢个系甜豉油同个烧卖都夹
比起平时无落豉油干食更好味
鹌鹑蛋烧卖

不过口感同脆网虾肠粉系有分别。
酥脆虾肠粉

佢无落重鱼胶,个糕唔会实的的
芝麻糕

唯一唔好嘅系佢每张二人枱距离实在实在太近
只能侧身摄吓摄吓行入去

各样食物都算好味,不过,食完系有点口渴嘅
2022-03-18
豉椒安格斯牛河