2015-02-09 518 浏览
细细个就已经好钟意同屋企人去食人和荳品,记得第一次食系喺旺角。果阵时觉得个鱼肉豆腐简直系极品!于是成日叫妈妈带我去食。睇到爱回家啲演员食白粥炒面,令到我又好鬼想食。所以我就带埋妈妈一齐去食啦。话时话,好耐都冇去同留意人和荳品开左喺边度,咁arm果日放工行过铜锣湾有间,所以拿拿临call 埋呀妈过黎。餐牌只系好简单,唔超过15样野食,全部以豆花、豆浆、豆腐(咸食)为主。先黎一碟炒面。炒面之中、材料当然系唔少得有豆芽同豆卜。炒得相当好,唔会太过「油林林」。而且胜在豆芽够多,增强左口感。豆卜喺碟.面入面发挥的作用不大,可有可无。而且都冇芝麻撒喺面面,感觉唔够香。不过,个面本身系好食,上述既问题都不大。细细个好钟意食既鱼肉豆腐终于食到!好可惜已经完全唔及细个果阵咁好食 …原因系块鱼肉薄到好似纸皮咁,而且件豆腐冇咩味。虽然系煎得表面好香脆,夹落去唔会散,但系明显系调味不足。上碟时,鱼肉豆腐卖相亦唔好睇,反转晒咁上,的确完全睇唔到件鱼肉,令人胃口冇咁好。食到口干叫杯豆浆饮下,新鲜滚热辣<3!豆味香浓,甜度适中,似足home-made豆腐一样、相信完成系自家制作。冻同埋热冇记错系一样价钱,
!于是成日叫妈妈带我去食。

。豆卜喺碟.面入面发挥的作用不大,可有可无
…原因系块鱼肉薄到好似纸皮咁

。冻同埋热冇记错系一样价钱,我系女仔所以比较钟意叫热饮:)。各位朋友都可以叫黎饮饮、叫热叫冻随自己喜欢。
最后想讲既系卤水豆卜。本人上次黎食果阵,卤水豆卜同豆腐个味仲系几唔错。点知不足两个星期后再叫,水准又差左
。大家印象中对豆卜有咩感觉呢?我就觉得豆卜应该系较干身,而且质地应该较豆腐硬身。但系我叫果碟豆卜真系似足豆腐,不单唔太入味﹝虽然表面己经好深啡色﹞,而且仲太「淋」身添。下次都系不叫为妙。
豆浆
炒面